'Teleurstellend weinig beweging bij politici'

De afgelopen weken zijn we met z'n allen druk geweest met het voorbereiden van het gesprek over stikstof, het gesprek met de bewindslieden zelf en de evaluatie. We hebben daar terecht veel tijd en energie ingestoken, want het was voor de agrarische sector, maar ook voor LTO, een belangrijk moment.

%27Teleurstellend+weinig+beweging+bij+politici%27
© Maartje van Berkel

Als je ergens zoveel tijd en energie insteekt, verwacht je stiekem dat het resultaat oplevert. De conclusie is helaas dat dit tot op dit moment bedroevend weinig is. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar nu de stofwolken wat zijn opgetrokken, overheerst de vrees dat de bewindslieden krampachtig blijven vasthouden aan hun eigen plannen.

Ook al is ons van tevoren beloofd, zelfs bezworen, dat er geen taboes waren tijdens het gesprek, de realiteit en de ministers bleken weerbarstiger. Bespreken is één, maar als er geen bewegingsruimte is, kom je daar niet veel verder mee.

Dus verkeren we opnieuw in een patstelling. Jammer, want we hadden allang aan de slag kunnen zijn. Als LTO en als sector hebben we ons met de presentatie van het plan 'Een duurzaam evenwicht' al in mei vorig jaar flexibel getoond. Maar als je naar elkaar toe wilt bewegen, moeten er twee buigen. Zolang dit kabinet star en rigide in de wedstrijd zit, gaan hun plannen niet door of lopen op zijn minst veel vertraging op.

De ministers zitten gevangen in een coalitie, waarin niemand de eerste stap durft te zetten

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

De onwil om ook maar een strobreed toe te geven, wijst erop dat de ministers gevangen zitten in een coalitie, waarin niemand de eerste stap durft te zetten. Wie geen stappen zet, blijft waar hij staat. Als er de laatste tijd iets duidelijk is geworden, is het dat er zonder medewerking van de boeren en tuinders in dit land niets gaat gebeuren. Dan ben ik bang dat de chaos alleen maar groter wordt.

Ik hoop dat de dames en heren politici goed uitgerust terugkomen van hun reces. Klaar om te bewegen en dan voor de verandering niet alleen hun mond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer