'Ziende blind en horende doof'

De chaos is compleet en ons landsbestuur gaat met reces. Bizar. Het is te gek voor woorden. Na dreigen met onteigenen, de belofte van woest aantrekkelijke regelingen en een kleurplaat die we niet zo moesten zien, komen ze met een gespreksleider zonder draagvlak. En als de top van de absurditeit bereikt lijkt, zegt onze minister-president dat alles doorgaat als gepland, want hij heeft ervaring met dit soort dingen.

%27Ziende+blind+en+horende+doof%27
© Maartje van Berkel

Luistert er dan niemand meer? We hebben toch echt duidelijk gezegd dat we dit gesprek niet aangaan. Hoe duidelijk moeten we zijn? Het is de eerste keer in vele jaren dat LTO opstapt van de onderhandelingen. Dat is ongekend en het kabinet reageert met te zeggen dat het gewoon op dezelfde voet doorgaat. Ik vraag me af of deze houding een doel heeft.

Gelukkig bemerk ik nu ook duidelijk beweging aan de maatschappelijke kant van de stikstofdiscussie. Je ziet steeds meer artikelen verschijnen waarin vragen worden gesteld over het kabinetsbeleid. Vooral bij de stapeling van nieuwe regels vanuit Den Haag en Brussel. Steeds meer mensen vragen zich af of onze bewindslieden wel weten waar ze mee bezig zijn.

Als grote wetenschappers als Louise Fresco kritische kanttekeningen plaatsen bij het voorgenomen beleid, wordt het volgens mij tijd om eens grondig te analyseren waar dit alles toe leidt en wat de gevolgen op de lange termijn zijn. Niet alleen voor de natuur, maar ook op sociaaleconomisch vlak.

Gelukkig bemerk ik nu ook duidelijk beweging aan de maatschappelijke kant van de stikstofdiscussie

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Onze regering zit ziende blind en horende doof op ramkoers. Maar het is uiteindelijk de wal – en niet Van der Wal – die het schip keert. Er is in Den Haag inderdaad dringend behoefte aan een gespreksleider, maar dan wel een die ervoor zorgt dat er wordt geluisterd naar kundige stuurlui. Die mogen dan op de kade staan, maar soms geeft een andere hoek beter zicht. En voor alle duidelijkheid, die houden geen kantoor in de rechtbank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer