'Andere tijden vragen om nieuwe keuzes'

De nood dwingt soms de wet te schenden. Door bijzondere omstandigheden moeten we af en toe iets als gewettigd zien wat eigenlijk ongeoorloofd is of tegen de gewoonte indruist.

%27Andere+tijden+vragen+om+nieuwe+keuzes%27
© Maartje van Berkel

Volgens mij bevinden wij ons op dit moment in precies zo'n situatie met een aantal Europese wetten en regels. Is het niet hoog tijd dat we ons bezinnen over waar de prioriteiten liggen?

Zou het niet verstandig zijn eerst een integrale analyse te maken van de maatregelen die we over de Europese en Nederlandse landbouw willen uitstorten? En wat de consequenties op de lange duur voor onze voedselvoorziening in Europa zijn, voordat we hiermee doorgaan op basis van aannames en emotie? Vragen die we als LTO trouwens al maanden stellen aan de Europese Commissie.

Ik denk aan de Green Deal, de boer-tot-bordstrategie en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. En op nationaal niveau aan de stikstofmaatregelen, de Kaderrichtlijn Water en de derogatie. Op de keper beschouwd allemaal beperkende maatregelen voor de agrarische sector in Europa.

We moeten nog eens goed nadenken over de keuzes die we maakten in een tijd dat we dachten ons dat te kunnen permitteren

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Kijk naar de consequenties van stijgende gas-, brandstof- en voedselprijzen voor onze samenleving. En wij als klein land gaan de komende jaren 25 miljard euro uitgeven aan natuurverbetering. Dat is een democratische keuze, maar wel gemaakt op een moment dat Europa er heel anders voorstond.

Ik respecteer elke democratisch genomen beslissing. Maar als ik om me heen kijk en de onrust voel, denk ik echt dat het tijd is dat we nog eens goed nadenken over de keuzes die we maakten in een tijd dat we dachten ons dat te kunnen permitteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer