'Spanning toont waarde eigen voedselproductie'

Op het moment van schrijven is net bekendgemaakt dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. Uiteraard gaat onze eerste zorg uit naar al het menselijk leed dat deze escalatie teweegbrengt. Maar ik ben ook bezorgd over de onrust die ontstaat in Europa en de rest van de wereld.

%27Spanning+toont+waarde+eigen+voedselproductie%27
© Maartje van Berkel

Onzekerheid en onrust hebben een gemeenschappelijk gevolg en dat is dat de energieprijzen verder stijgen. Dat raakt ons feitelijk op alle fronten. Denk aan de gasprijzen voor de glastuinbouw, maar ook aan de prijzen van kunstmest.

Oekraïne is een van de grootste producenten van graan ter wereld. De nu al gestegen grondstofprijzen zullen nog verder stijgen. Dat betekent dat ons eten, nog sneller dan verwacht, veel duurder wordt. We merken het nu al in de supermarkt. Daarvan wordt dan gezegd dat de producenten te veel vragen, maar de werkelijkheid is dat we de producenten van dat eten, boeren en tuinders in ons land, juist moeten koesteren. Als we dat niet doen, zullen de prijzen verder stijgen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De onzekerheid waarmee we nu worden geconfronteerd, maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat we een gezonde eigen voedselproductie hebben. Journalist en econoom Mathijs Bouman heeft het vaak gezegd: 'Onze voedselproductie is van strategisch belang.' Olie kun je immers niet eten.

De nu al gestegen grondstofprijzen zullen nog verder stijgen

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Dus het signaal aan onze regering en aan Europa: realiseer je goed dat je met vuur speelt als je allerlei wilde ideeën hebt over de voedselproductie in Europa. Als we het kwijt zijn, komt het nooit meer terug. Als we afhankelijk worden van import, zie je nu wat er gebeurt met landen die de gaskraan in handen hebben. Het koud hebben is één ding, maar honger hebben is veel erger. Bezint eer ge begint.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer