'Hoogste tijd voor toekomstperspectief'

Op 10 juni is het zover, minister Henk Staghouwer van LNV komt dan met een brief over het landbouwperspectief. Alleen de titel van de brief schept al verwachtingen. We gaan nu zicht krijgen op de perspectieven voor onze sector. Niet op de beperkingen, maar op de mogelijkheden. Dat is althans de hoopvolle verwachting die de titel van de brief bij mij oproept.

%27Hoogste+tijd+voor+toekomstperspectief%27
© Maartje van Berkel

Dit is ook echt nodig, boeren en tuinders hebben recht op duidelijkheid, zekerheid en toekomstperspectief. Dat is het minste wat je van een overheid mag verwachten. De onzekerheid duurt al veel te lang. De tijd van plannen en proefballonnetjes is ruimschoots voorbij. We verwachten nu daden en geen beloftes meer.

We leven in een onzekere tijd, niet alleen door een oorlog met als gevolg – los van het ontzaglijk menselijk leed – stijgende rentes en prijzen en een schaarste aan grondstoffen als voer en kunstmest. Een prijs afgeven voor toekomstige leveringen durft niemand.

In tijden van verandering moet je goed nadenken over wat we als land gaan doen. Daarbij moeten we durven afwijken van eerder gekozen paden, in plaats van halsstarrig vasthouden aan prioriteiten die zijn ingehaald door de realiteit. Ook de tijd van verschuilen achter 'omdat het moet van Europa' zijn we echt voorbij.

We verwachten van de brief op 10 juni duidelijkheid, mogelijkheden en een helder landbouwperspectief

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

We verwachten van de brief op 10 juni dus duidelijkheid, mogelijkheden en een helder landbouwperspectief. Ondanks de vurige hoop op een brief die daadwerkelijk positieve vooruitzichten biedt, blijft de angst knagen dat ze in Den Haag nog niet echt hebben begrepen dat dit een 'erop of erondermoment' is.

Voor boeren en tuinders komt steeds meer duidelijkheid over wat dit voor hen persoonlijk gaat betekenen. Als er geen perspectieven worden geboden, zal de onrust enorm zijn. Zonder toekomstperspectief hebben we als sector niets meer te verliezen. Dat geldt voor ons als belangenbehartiger trouwens ook.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer