Nieuw virus gevonden bij tomaten van Canarische Eilanden

Het Tomato Fruit Blotch Virus (TFBV) is tussen mei 2019 en maart 2022 in acht partijen importtomaten aangetroffen. Het betreft tomaten die werden ingevoerd vanaf de Canarische Eilanden. Dat meldt de European and Mediterranean Plant Protection Organization.

Nieuw+virus+gevonden+bij+tomaten+van+Canarische+Eilanden
© Twan Wiermans

Tot nu toe is het nog vrij onbekende virus nog niet in Nederland waargenomen en worden er geen officiële fytosanitaire maatregelen genomen naar aanleiding van de waarnemingen.

De met TFBV-besmette tomaten vertoonden onregelmatige chlorotische vlekken. Bij de besmetting van het virus zijn geen bladsymptomen gemeld. Na sequencing van het totale RNA met High-Throughput Sequencing kon het verband worden gelegd met TFBV.

Voor de ziekte is nog geen vector aangewezen die het virus verspreidt. Overigens zijn recentelijk bij de European and Mediterranean Plant Protection Organization ook bevindingen gemeld uit Italië en Australië. Nederland pleit voor verdere studies naar de epidemiologie van de virusziekte om passende bestrijdingsmaatregelen te kunnen nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer