Wageningen zoekt met sensor naar ziekten en plagen

Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of sensoren in een vroegtijdig stadium ziekten en plagen kunnen herkennen in tomaat en sierplanten.

Wageningen+zoekt+met+sensor+naar+ziekten+en+plagen
© Twan Wiermans

Het gaat daarbij om meeldauw, trips en een virus en naast tomaat om gerbera, petunia en helianthus. In het tweejarig onderzoek meet de elektrofys
ische sensor in de eerste weken welke signalen de gewassen in normale toestand uitzenden. Daarna worden de planten geïnfecteerd. Het idee is dat de software door kunstmatige intelligentie de signalen van gewassen op deze schadeorganismen leert kennen.

Eerder onderzoek door WUR heeft aangetoond dat het mogelijk is om elektrofysische signalen te onderscheppen. Voor deze proef werd een aardbeienplant besmet met trips. Met de sensor werd de besmetting al na twee dagen geconstateerd. Ten opzichte van visuele herkenning is dit een grote tijdwinst. Het duurt doorgaans vijf tot zes dagen voordat dit mogelijk is.


Club van 100 financiert

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Club van 100 van WUR. Koppert Biological Systems, Florensis, Valto, Syngenta Flowers, PlantoSys en Agrifirm zijn als leden van de club betrokken bij deze proef.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer