Opnieuw tijdelijke vrijstelling Verimark voor tomaten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft opnieuw een vrijstelling toegekend voor Verimark. Het insecticide mag vanaf 15 juli tot en met 11 november 2022 worden gebruikt ter bescherming van de bedekte substraatteelt van tomaat tegen de tabakswittevlieg (bemisia).

Opnieuw+tijdelijke+vrijstelling+Verimark+voor+tomaten
© Twan Wiermans

De vrijstelling van Verimark is mede afgegeven op verzoek van Glastuinbouw Nederland. Voorzitter Vincent van der Lans van de landelijke commissie tomaat pleit vanwege directe schade door de tabakswittevlieg voor een reguliere toelating van het insecticide. In dat geval zou Verimark jaarrond inzetbaar zijn voor de tomatenteelt.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft een vrijstelling af omdat de directe schade door de tabakswittevlieg een teeltbedreigend probleem is voor de geïntegreerde bedekte tomatenteelt. Het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen is nu niet afdoende, oordeelt het ministerie.


Vector

De tabakswittevlieg geldt ook als een belangrijke vector voor virusoverdracht. Het tomatenchlorosevirus (ToCV) is een van de virussen die door bemisia kan worden verspreid. Volgens Glastuinbouw Nederland is door inzet van de sector met een ketenbreed sectorplan het probleem al sterk verminderd.Verimark is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel met een druppelbehandeling. De vrijstelling treedt in werking op 15 juli en vervalt op 11 november 2022. De tijdelijke toelating van Verimark voor de bestrijding van Californische trips in de paprikateelt is vervallen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer