Maisproducenten willen mais als braakgewas

De Confédération Européenne de la Production de Maïs (CEPM) wil dat mais ook kan worden ingezet als braakgewas. Dat meldt de organisatie die de maisteelt promoot. Vanwege de oorlog in Oekraïne is de markt voor mais instabiel. Terwijl er voor graan een tijdelijke derogatie is, worden mais en soja daarvoor uitgesloten.

Maisproducenten+willen+mais+als+braakgewas
© Jan Bouwhuis Fotografie

Normaal gesproken komt 55 procent van de Europese maisimport uit Oekraïne, meldt CEPM. Daarmee wordt de markt verstoord en de organisatie verwacht dat die verstoring voorlopig nog niet ten einde is. Dat komt omdat het maisareaal in de Oekraïne dit jaar fors daalde.

De Europese Commissie kondigde vorige week een tijdelijke derogatie aan om meer graan te kunnen telen. Dat deed ze in het kader van de voedselzekerheid en deze stap zou tot 1,5 miljoen hectare meer productie moeten leiden.


Soja en mais uitgesloten

CEPM vindt dat mais en soja ook binnen die tijdelijke derogatie moeten vallen. Deze gewassen worden echter uitgesloten, omdat ze zijn bestemd als grondstoffen voor diervoer. Dat is ook de belangrijkste afzetmarkt voor de mais uit Oekraïne.

'Net als bij tarwe veroorzaakt elke ton mais die niet beschikbaar komt op de wereldmarkt extra ontberingen voor deze landen en hun bevolking. Hier houdt de Europese Unie geen rekening mee', stelt CEPM-woordvoerder Celine Duroc.


Kunstmest

Duroc wil daarmee benadrukken dat dat dierlijke producten ook bijdragen aan de Europese voedselsoevereiniteit en aan een verminderde afhankelijkheid van kunstmest. Ze wijst er ook op dat een aanzienlijk deel van de Europese mais direct voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Dat gebeurt met name in de vorm van griesmeel, zetmeel en zoete mais.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In veel landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië is mais in haar ogen een belangrijk hoofdbestanddeel van de menselijke voeding. In de huidige toestand van de wereldmarkten worden deze landen direct getroffen door de scherpe stijging van de prijzen in verband met de oorlog in Oekraïne.


Europese afhankelijkheid

Verder wijst de woordvoerder erop dat Europa moet zorgen voor een consistentie tussen het handels-, landbouw- en milieubeleid. De afhankelijkheid van Europese landbouw en voedselproductie wordt volgens haar in twijfel getrokken, maar ondertussen stijgt het aandeel mais uit landen die niet voldoen aan de hoge Europese productienormen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer