Mais groeit prima, maar telers vrezen voor droogte

Terwijl als gevolg van het warme weer de mais in de afgelopen weken hard is gegroeid en dit groeizame weer aanhoudt, ziet een aantal deelnemers aan het Maismeetnet toch graag regen komen. Zeker nu de pluim erin begint te komt. Vocht speelt namelijk een belangrijke rol bij de kolfzetting.

Mais+groeit+prima%2C+maar+telers+vrezen+voor+droogte
© Twan Wiermans

De maisgroei is na een wat koele en droge start van het seizoen goed op gang gekomen. Het gewas stond op meetdag dinsdag gemiddeld genomen ruim 30 centimeter hoger dan op die datum in 2021. Dit komt ook doordat vorig jaar het maisseizoen traag op gang kwam.

In 2021 zorgde veel regen in het voorjaar voor een late maiszaai. In combinatie met de milde zomer kwam toen de oogst laat op gang. In 2020 stond de mais op deze datum zelfs op 222 centimeter. Toen werd dit gewas gemiddeld genomen een week eerder gezaaid dan dit jaar. In 2020 was de zaaidatum 26 april, in 2021 6 mei en dit jaar 3 mei. Dit heeft effect op het aantal groeidagen.


Geen kolf of pluim

'Het blijft hier droog. Dat is nog niet te zien aan de mais, want die staat er prima bij. Er is nog geen kolf of pluim te zien', zegt Guido Frijns uit het Limburgse Reijmerstok.

De groei begon goed, maar tussendoor stond die groei hier en daar toch even stil door de droogte

Ido de Jong, melkveehouder in Meerkerk

Dat is ook het geval bij Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven. 'De kleur is goed. De pluim begint erin te komen. Bij een ander perceel schrok ik toch wat, want de bladeren beginnen te krullen van de droogte. Zolang die bladeren in de nacht maar opengaan, kan de plant nog vocht pakken.' Ondertussen heeft hij ook de haagwinde aangepakt met het middel Primus via de veldspuit. 'Dit is goed verlopen.'


Watertoevoer

Melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond ziet dat de mais goed aan de groei is en een mooie, groene kleur heeft. 'We zitten hier op zandgrond. De watertoevoer is niet zo goed als in het dalgebied. De onderzaai is goed aangeslagen en oogt ook groen. Het is afwachten', zegt hij.


Ido de Jong uit het Utrechtse Meerkerk meet de mais deze week voor zijn vader Gerrit. 'Gelukkig zie ik nog geen pluim. Dit betekent dat het gewas nog iets kan doorgroeien. Normaal gesproken zit er hier voldoende vocht in de grond voor de plant. De groei begon goed, maar tussendoor stond die groei hier en daar toch even stil door de droogte. De mais staat wisselend.'

Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden had deze week de langste armen nodig om zijn mais te meten. In de afgelopen drie weken kwam er gemiddeld genomen dagelijks bijna 9 centimeter bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer