Verschillen in maisgroei zijn vanuit de lucht goed te zien

Goede en minder goede delen van een maisperceel komen aan de hand van satellietbeelden duidelijk naar boven. De gewasmonitoring geeft verschillen weer, die niet altijd met het blote oog zijn te zien.

Verschillen+in+maisgroei+zijn+vanuit+de+lucht+goed+te+zien
© FieldScout

Met de kaarten, zoals deze van FieldScout, wordt het perceel waargenomen met een high definition beeldkwaliteit. Daarbij is de resolutie in dit geval 3 bij 3 meter voor één pixel. Zo ook op dit perceel van Jolan en zoon Roan van Noije in het Brabantse Escharen.

Hier zijn de verschillen in gewasgroei binnen het perceel duidelijk waarneembaar. Het gaat hier om een prestatiekaart. Dit is een kaart waarbij de verschillen in bovengrondse biomassa als samenvatting over dit teeltseizoen zichtbaar worden gemaakt.


Grondsoort

Volgens Roan van Noije zijn de rodere delen, die duiden op een lagere opbrengst, wel te verklaren: 'Het zit deels ook in de grondsoort. De iets drogere hoeken haal je er zo uit.'

De iets drogere hoeken haal je er zo uit

Roan van Noije, melkveehouder in Escharen

Jolan van Noije benadrukt dat de verschillen klein zijn. 'Op sommige plekken is de mais 2 meter en op andere plekken 180 centimeter. De mais staat overal goed.' Dat constateert zijn zoon ook. 'We zien hier zeker nog geen krullende bladeren door droogte', zegt hij.


Zeker met de droge en warme periode in aantocht hebben de melkveehouders deze week dit maisperceel voor het eerst dit seizoen beregend.


Noordwestenwind

Bij Dedde-Jan Tilma in het Friese Hallum is een opvallend goede mais achter twee huizen te zien. 'De koude noordwestenwind in de afgelopen maanden heeft invloed op de maisgroei', zegt hij.

'Voor in het perceel, in de luwte van de bebouwing, is de mais 170 centimeter. Elders maar 150 centimeter. In de luwte waait het minder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer