Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

Werkstraf+voor+afvaldumping+tijdens+boerenprotest
© @vp_Janneke

'Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin', zei de verdachte donderdag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

De varkenshouder werd op heterdaad betrapt. Hij wordt ervan verdacht dat hij samen met anderen de af- en oprit naar de snelweg A18 heeft versperd, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde, en dat hij afvalstoffen heeft gedumpt. Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro. 'Demonstreren is een grondrecht. Het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert', stelde de officier. Hij eiste een werkstraf van 100 uur en een celstraf van twee weken voorwaardelijk.

De Arnhemse politierechter sprak van onverantwoordelijk en strafbaar gedrag en ernstige strafbare feiten. 'Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als iemand op zo'n berg afval rijdt. En dit soort acties hebben tot grote maatschappelijke onrust geleid', aldus de rechter. Hij veroordeelde de varkenshouder ook tot het betalen van 3600 euro aan opruimkosten.


Stro gestort

De man heeft bekend dat hij stro heeft gestort met een trekker zonder kenteken. Met wie hij actievoerde, wil hij niet zeggen. De actie was een initiatief van een samenwerkingsverband van boeren in de Achterhoek. 'Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen', vertelde de varkenshouder aan de rechter.

Boeren protesteren al tijden tegen de stikstofplannen van het kabinet. De afgelopen weken is meerdere keren op diverse snelwegen afval gedumpt of zijn hooibalen in brand gestoken. Meerdere personen zijn de afgelopen tijd opgepakt. In de rechtbank Zwolle dient vrijdag een zaak tegen vijf mannen die worden verdacht van het gooien van bierflesjes richting de politie. Dat gebeurde in Zwolle tijdens een boerenprotest op 4 juli bij het distributiecentrum van Albert Heijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer