Agractie wil demonstreren langs parcours Vuelta

Agractie wil volgende week zaterdag gaan demonstreren langs het parcours van wielerwedstrijd Vuelta a España. Met trekkers, spandoeken en omgekeerde Nederlandse vlaggen gaan boeren in de weilanden staan langs de weg bij Woudenberg en Scherpenzeel. Ook delen ze rode zakdoeken uit.

Agractie+wil+demonstreren+langs+parcours+Vuelta
© Persbureau Noordoost

Het is niet de bedoeling de weg te blokkeren, zegt organisator en boer Teus van der Wind uit Woudenberg na berichtgeving van RTV Utrecht. Hij wil dat tv-camera's het protest aan Europese kijkers laten zien en wil dat de organisatoren van de wedstrijd meewerken.

Van der Wind: 'Als wij dit niet zo organiseren, krijg je wilde acties. En we weten niet hoe dat gaat uitwerken. Wij willen de wielerronde in principe door laten gaan, maar wij willen ons ding ook door laten gaan. Op dit moment werken we goed samen met de Vuelta, daar zijn we gelukkig mee, maar aandacht is ons veel waard. Als ze niet met ons samenwerken, trekken we onze handen ervan af en dan weten ze wat er kan gebeuren.'

Woudenberg en Scherpenzeel liggen in de Gelderse Vallei. 'Dit gebied wordt zo hard geraakt door de stikstofreductie die het kabinet voorstelt. Het is een prachtig gebied met veel innovatieve veehouderijen. We leven al honderden jaren samen met burgers en natuur, en dat wordt nu eigenlijk ontrafeld', verklaart Van der Wind het protest.

De organisatie die de Vuelta naar Nederland heeft gehaald, bevestigt contact te hebben met Agractie. 'Ons grootste belang is een veilige doorkomst voor wielrenners, begeleiders en iedereen die deel uitmaakt van de Vuelta. Zoals we de plannen nu hebben gezien, is het een publieksvriendelijke en ludieke actie in het weiland langs het parcours. Daar valt voor ons mee te leven', zegt een woordvoerder van La Vuelta Holanda.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer