'Boeren zijn weer misbruikt'

Met kromme tenen zag ik hoe maandag in Almelo het boerenprotest werd misbruikt door corona-activisten/extreem rechts. Willem Engel was persoonlijk aanwezig, dan weet je wel hoe laat het is.

%27Boeren+zijn+weer+misbruikt%27
© Léonie Vaarhorst

Extreem rechts heeft een ander belang dan wij boeren. Wij boeren hebben alleen een conflict met de landelijke overheid over het stikstofbeleid. Wij hebben geen conflict met de politie of lokale overheden of overheidsorganisaties zoals Rijkswaterstaat. Lokale overheden blijken in de stikstofdiscussie ook meer aan de kant van de boeren te staan. Wij hebben er geen belang bij daar de confrontatie mee te zoeken.

Extreem rechts heeft wél een conflict met iedere overheid en hun vertegenwoordigers zoals de politie. Extreem rechts strijdt namelijk voor vrijheid. Niet zomaar vrijheid, maar een vrijheid waarbij je met niemand rekening hoeft te houden, je door niemand wat hoeft te laten zeggen en je aan niemand wat gelegen hoeft te laten. Een despotische vrijheid die in een democratie nooit kan bestaan. Een vorm van 'vrijheid' die alleen mogelijk is als je tot de heersende partij behoort in een dictatuur.

Omdat de despotische vrijheid die zij nastreven in een democratie niet kan bestaan, ervaren zij de democratie als een dictatuur. Vervolgens zien zij zichzelf als vrijheidsstrijders die vechten tegen deze 'dictatuur'. In deze strijd zoeken zij de confrontatie met iedere overheid en hun vertegenwoordigers zoals de politie.

Extreem rechts strijdt voor een vrijheid waarbij je met niemand rekening hoeft te houden

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Onder alle beroepsgroepen komt een percentage corona-activisten/rechts-extremisten voor, ook onder de boeren. Dat maakt het voor veel boeren verwarrend om te bepalen wanneer nu het boerenbelang wordt gediend en wanneer de agenda van extreem rechts.

Een extreem rechtse lokale actieleider gaat met de trekker voorop. Andere boeren volgen in de veronderstelling dat het boerenbelang wordt gediend. De lokale actieleider probeert de volgende boeren op te jutten de confrontatie te zoeken met lokale overheden of de politie. Vooral jonge jongens en mensen die niet sterk zijn in kritisch nadenken laten zich opjutten en misbruiken voor de extreemrechtse agenda. Ook in Almelo is dat gebeurd door met dertig trekkers te komen, terwijl er een afspraak met de gemeente was voor twee trekkers. Duidelijk bedoeld om een confrontatie uit te lokken.

Via deze weg wil ik actievoerende boeren een handvat geven waar zij op moeten letten: als de confrontatie wordt gezocht met lokale overheden of de politie, wordt niet het boerenbelang gediend. Dan moet je met de trekker omkeren en naar huis gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer