'Op de tast verkennen om tot vrede te komen'

Laat nog maar even hangen, die omgekeerde en boerenzakdoekvlaggen. Eigenlijk zijn vlaggen en logo's, van wie dan ook, altijd symbolen en signalen van strijd en van identiteit. In een strijd praat je soms niet en soms wel. Om tot vrede te komen, moet je de boel aftasten, verkennen. Dat is nu aan de hand.

%27Op+de+tast+verkennen+om+tot+vrede+te+komen%27
© Fotopersburo Busink

Asbestdumpingen op snelwegen van hooliganachtigen die baat hebben bij maatschappelijke ontwrichting en zelfs burgeroorlog. Als het al boeren zijn, houden ze er een aparte definitie van boerenverstand en boerentrots op na. Na die rotzooi is er even tijd voor een pas op de plaats.

Als deze verkenning door LTO-voorzitter Sjaak van der Tak na de uitnodiging van premier Mark Rutte niet goed wordt benut, gaan we vrolijk verder met de acties. Het landsbestuur vanuit de Vesting Holland moet dat goed beseffen. Mijn verwachtingen zijn niet hooggespannen.

Maar sommigen willen nooit praten, schreeuwen altijd moord en brand of schrijven judasbrieven. Sensatie verkoopt, of dat nu de Volkskrant, Trouw of de veelheid aan boerenkrantjes is. Lui die overal tegen zijn parasiteren op onvrede, hebben een makkelijke vijand en makkelijke oplossingen nodig. Diverse media maken dat juist erger.

Klagen over een probleem zonder een oplossing voor te stellen, wordt zeuren genoemd

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Ook anderen voeren hun strijd en maken zich tot nuttige idioten van het kabinet, zoals de zogenaamde groenboeren met hun tienpuntenplan. Ook ik ben een van de ondersteuners van dit manifest, maar voel me gepiepeld door dat niet-representatieve kleine bestuurskader.

Het moment van aanbieden was een grote blunder. Ministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) namen het plan gretig in ontvangst, zo trachtende hun mislukte politieke carrière te redden. Ik hoop dat de groenboeren geen stakingsbrekers zijn.

Gejank en gehuil bij een aantal, omdat er een verkenning plaatsheeft. Dan denk ik aan Theodore Roosevelt, die zei: 'Complaining about a problem without proposing a solution is called whining', ofwel 'Klagen over een probleem zonder een oplossing voor te stellen, wordt zeuren genoemd.' Als je ergens tegen bent, waar ben je dan voor? Wat is je alternatief? Heb een plan en maatschappijvisie. Ik vraag daar al jaren om bij het LTO-kader. Vuile handen maken hoort daarbij.

Als Rutte en consorten niet bewegen, voeren we net zo lang actie in alle soorten en maten die nodig zijn. Zoals die zoutmars of opzoutmars die ik in mijn vorige column noemde. Ook andere sectoren moeten aan de bak. Kom met een oplossing, omdat er anders een hete herfst aankomt.

We moeten een zorgzame samenleving bouwen, een caring society, met niet alleen caring farmers, maar alle boeren, met caring consumers en caring civilians.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer