Uitstel vanggewas geeft onrust

Maistelers op zand- en lössgronden krijgen uitstel van de vanggewasverplichting tot 31 oktober. Jos Verstraten van LTO Melkveehouderij is hier blij mee, maar zet tegelijkertijd vraagtekens bij het verhogen van de daarbij behorende korting op de gebruiksnorm van mais na het scheuren van gras volgend jaar.

Uitstel+vanggewas+geeft+onrust
© Twan Wiermans

Dat gebeurt als extra stap om de waterkwaliteit te verbeteren, meldt demissionair landbouwminister Caola Schouten. Ze vreest dat dit uitstel niet bijdraagt aan het verkrijgen van derogatie voor volgend jaar, wat volgens haar al zeker geen gegeven is.

De minister verwacht dat met een latere inzaai het vanggewas minder tot groei komt en dus minder nutriënten vastlegt. Daarom is de zaai binnen drie dagen na de maisoogst verplicht.

Dit vanggewas mag ook een mengsel van verschillende gewassen zijn, waarvan twee derde uit een of meer vanggewassen wordt toegestaan op basis van de Uitvoeringsregeling gebruik meststoffen.


Onvrede LTO

LTO pleit samen met loonwerkersbond Cumela al weken voor dit uitstel. Portefeuillehouder Jos Verstraten, van LTO Melkveehouderij waardeert de tegemoetkoming van het ministerie en begrijpt ook dat het een tegenprestatie verlangt. De zorgen omtrent het verkrijgen van derogatie zijn terecht.

Maar Verstraten is toch niet echt tevreden met het besluit: 'De pijn van het uitstel wordt niet neergelegd bij diegene voor wie dit belangrijk is, maar bij iedereen die volgend jaar na het telen van gras mais wil zaaien. Dus ook bij ondernemers die vanwege de verplichting al onrijpe mais hebben gehakseld of onderzaai hebben toegepast.'


Hoewel hij nog geen pasklare oplossing heeft, vindt Verstraten wel dat LTO moet nadenken over een gerichter advies richting het ministerie, waardoor de lusten en de lasten op dezelfde plek komen. 'Daarbij zoek ik ook naar een structurele oplossing. Hoe het tot nu toe gaat met vanggewas in de maisteelt stemt treurig, zowel qua draagvlak als effectiviteit. Er liggen kansen om de nitraatuitspoeling na maisteelt te verminderen en die moeten we op een positieve manier pakken.'

Verstraten had ook verwacht dat de minister zou anticiperen op de klimatologische verschillen in Nederland en dat de datum voor het zuiden minder ver naar achteren zou zijn geschoven. 'Ik verwacht dat rond 10 oktober in het zuiden nagenoeg alle mais is gehakseld. Met de verplichting van een vanggewas binnen drie dagen ben je dan nog redelijk op tijd. Nu betaal je als sector de prijs voor ruimte tot 31 oktober die lang niet overal nodig is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer