Overheid geeft geen duidelijkheid over gewaslijsten in nitraatplan

Het consortium dat werkt aan maatwerkaanpak als alternatief voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn reageert teleurgesteld op de uitwerking van de gewaslijsten door de overheid.

Overheid+geeft+geen+duidelijkheid+over+gewaslijsten+in+nitraatplan
© Han Reindsen

De langverwachte consultatie van de gewaslijsten is afgelopen vrijdag door LNV slechts gedeeltelijk opengesteld. Deze vijf lijsten hadden eindelijk duidelijkheid moeten bieden, schrijft LTO Nederland vandaag in een reactie. Maar nu blijkt dat alleen de uitwerking van de vroege teelten en rustgewassen wordt geconsulteerd. De gewaslijsten van de vanggewassen, winterteelten en stikstofbehoeftige gewassen laten nog op zich wachten.

Hierdoor is er volgens LTO nog steeds veel onzekerheid over waar welke gewassen onder vallen, terwijl het zevende actieplan Nitraatrichtlijn per 1 januari 2023 ingaat. De gewaslijsten vormen een belangrijk onderdeel van het nieuwe nitraatplan. LTO stelt dat de overheid totaal voorbijgaat aan het feit dat ondernemers al bezig zijn met het opstellen van bouwplannen en het afsluiten van contracten voor 2023.


Consortium maatwerkaanpak

LTO Nederland werkt samen met NAJK, NAV, POV, Cumela, BO Akkerbouw, NZO en Rabobank aan een alternatief voor het zevende actieplan Nitraatrichtlijn in de vorm van maatwerkaanpak. Dit consortium constateert dat doordat het vaststellen van alle gewaslijsten steeds maar weer wordt uitgesteld, ondernemers en afnemers in grote onzekerheid blijven zitten. En dat maakt hun bedrijfsvoering bijna onwerkbaar.

Het consortium doet dan ook een oproep aan de Tweede Kamer om druk te zetten op het ministerie van LNV om de resterende gewaslijsten per direct in consultatie te brengen. Verdere uitstel achten de organisaties onacceptabel.

Landbouwminister Henk Staghouwer schreef afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer dat de Commissie Deskundigen Meststoffenwet een advies heeft uitgebracht voor de samenstelling van de verschillende gewaslijsten. Inbreng van experts van diverse sectorpartijen is hierin meegenomen.


Drie lijsten in najaar geconsulteerd

In de brief meldt de minister dat de consultaties voor de conceptlijsten voor de vroege teelt en rustgewassen binnenkort starten. De uiteindelijke lijsten voor winterteelten, vanggewassen en stikstofbehoeftige gewassen zijn dit najaar klaar om te worden geconsulteerd. Als reden geeft hij op dat er nog wetenschappelijk advies wordt gevraagd en actualisatie van mogelijke vanggewassen.

LTO Nederland wijst erop dat de internetconsultatie voor iedereen toegankelijk is. Op de eerste twee lijsten kan worden gereageerd tot en met 12 augustus 2022. De belangenorganisatie zegt dat ze op dit moment een inhoudelijke reactie voorbereidt, in samenspraak met alle vakgroepen, gelieerde sectororganisaties en regio's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer