Glastuinbouw luidt opnieuw noodklok: 'Energiecrisis vereist krachtige signalen'

Glastuinders voelen al bijna het zware juk van de hoge gasprijzen. Die situatie is door de Oekraïne-oorlog verder verslechterd. Voorzitter Adri-Bom Lemstra van Glastuinbouw Nederland waarschuwt voor de economische consequenties voor het bedrijfsleven.

Glastuinbouw+luidt+opnieuw+noodklok%3A+%27Energiecrisis+vereist+krachtige+signalen%27
© Glastuinbouw Nederland

De gasprijs vertoonde eind juli wederom een piek. Bovendien zijn ook andere grondstoffen fors duurder geworden. 'Het gaat in de politiek en media vooral over de beschikbaarheid, het besparen en de prijs van gas, maar ik hoor nog te weinig over de economische consequenties voor het bedrijfsleven', vindt Bom-Lemstra. 'Het raakt niet alleen de glastuinbouw. Berichten deze week over de financiële gevolgen voor consumenten werken hopelijk als katalysator.'

De Glastuinbouw Nederland-voorzitter verbaast zich erover dat andere sectoren in het mkb weinig laten horen over de economische gevolgen voor het bedrijfsleven. 'Er ligt wel degelijk een enorme druk op de economie, op het investeringsvermogen van bedrijven en op het financiële beleid van de overheid.'

De langetermijnoplossing ligt volgens Bom-Lemstra in verdere verduurzaming. 'Maar met de huidige energieprijzen verdampt het vermogen tot investeren en innoveren. Glastuinders vrezen nadrukkelijk voor de komende herfst en winter. Met de huidige gasprijzen is het niet mogelijk om de teelt rendabel te krijgen.'

Een verschil van 72 miljard euro, dat is een economische dreun die ons allemaal raakt

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Economische gevolgen

Bom-Lemstra onderbouwt de economische gevolgen van de energiecrisis met een eenvoudige rekensom: 'We gebruiken in Nederland in een gemiddeld jaar 40 miljard kuub gas. Tot een jaar geleden betaalden we daar met elkaar 8 miljard euro voor. Met de huidige gasprijs liggen die kosten tien keer zo hoog. Een verschil van 72 miljard euro, dat is een economische dreun die ons allemaal raakt.'


Het is volgens Bom-Lemstra van groot belang dat andere bedrijfstakken zich aansluiten bij de signalen van de glastuinbouw richting de overheid. Driekwart jaar geleden voorspelde Rabobank al dat 40 procent van de glastuinbouwbedrijven in financiële problemen komt als de situatie niet verbetert. 'En die verbetering voorzie ik op korte termijn niet. Daarvoor moeten we een oorlog zien te beëindigen. Dus worstelen tuinders met de ingrijpende vraag: wat doe ik de komende herfst en winter?'


Noodsignaal

Het noodsignaal van de glastuinbouw richting de Tweede Kamer en het kabinet zal de komende tijd nog krachtiger worden uitgedragen, laat Bom-Lemstra weten. Ook andere sectoren worden nadrukkelijk opgeroepen zich uit te spreken over de zorgwekkende situatie. 'Hoe breder het collectief, hoe sterker de boodschap. Ik hoop dat het stilte voor de storm is.'


Daarnaast zet Glastuinbouw Nederland, samen met betrokken ondernemers, in op een heldere boodschap richting publiek en politiek. 'Als je kijkt naar wat door het team van Glastuinbouw Nederland de afgelopen tien maanden al is gedaan aan de hoge gasprijzen, is dat indrukwekkend. Helaas is dat nog zonder resultaat voor de korte termijn.'

Het kabinet ondersteunt de consument wel, maar laat de glastuinbouw volgens Bom-Lemstra 'letterlijk' in de kou staan. Glastuinbouw Nederland werkt aan een publieksvriendelijke actie komend najaar. 'Na corona zijn we in een forse energiecrisis beland. Dat is een hard gelag dat we met zijn allen moeten betalen. Ik neem aan dat het hele bedrijfsleven in Nederland dat beseft', aldus de Glastuinbouw Nederland-voorzitter.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer