DNB pleit voor overheidssteun aan energie-intensieve bedrijven

Gezonde bedrijven komen in liquiditeitsproblemen door de energiecrisis in energie-intensieve sectoren, concludeert de Nederlandsche Bank (DNB). Glastuinbouw Nederland herkent deze problematiek.

DNB+pleit+voor+overheidssteun+aan+energie%2Dintensieve+bedrijven
© Dirk Hol

Energie-intensieve bedrijven die verder financieel gezond zijn, worden volgens DNB zwaar geraakt door de energiecrisis. De centrale bank baseert dit op eigen berekeningen en stelt dat juist deze gezonde bedrijven mogelijk gebaat zijn bij overheidsgaranties voor commerciële leningen. DNB publiceerde eerder deze week een analyse over de impact van de hoge energiekosten voor het bedrijfsleven.

Glastuinbouw Nederland herkent de probleemstelling die DNB schetst voor de eigen sector. De organisatie meldt al langer bij het Rijk aan te dringen op passende maatregelen voor het voortbestaan van de glastuinbouwsector. Volgens Glastuinbouw Nederland moeten bedrijven financieel fit zijn om te kunnen verduurzamen.


Geen generieke steun

Over het algemeen stelt DNB dat de gevolgen van de fors gestegen energieprijzen voor het Nederlandse bedrijfsleven beperkt blijven. Daarom ziet de bank ook niets in generieke steun, ervan uitgaande dat de meeste bedrijven de verliezen zelf voldoende kunnen opvangen. Dit sluit aan op het standpunt van de ministers van Financiën in de Eurozone.

Als het kabinet toch energiekosten wil compenseren, pleit DNB voor gerichte liquiditeitssteun in de vorm van garantstelling voor leningen. Glastuinbouw Nederland steunt de lijn van DNB voor garantstellingen voor energie-intensieve sectoren in de strijd om lijfsbehoud. Daarnaast wijst de belangenorganisatie voor glastuinders op de noodzaak voor tijdelijk extra ondersteuning voor bestaande duurzame warmteprojecten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer