EU wil versneld gezuiverd afvalwater voor irrigatie

De Europese Commissie heeft bij de EU-lidstaten aangedrongen op hergebruik van behandeld stedelijk afvalwater voor de irrigatie in de landbouw. Jaarlijks wordt in de EU nu al meer dan 40 miljard kubieke meter afvalwater gezuiverd, maar wordt volgens de Europese Commissie amper een miljard kubieke meter daadwerkelijk hergebruikt.

EU+wil+versneld+gezuiverd+afvalwater+voor+irrigatie
© Johan Wissink

Een groot deel van Europa wordt dit jaar geteisterd door een langdurige droge periode. De Europese Commissie waarschuwt dat door klimaatverandering over een jaar of tien de helft van de rivierbekkens zonder water kan komen te zitten.

Landen als Israël, Singapore en Australië hebben al betere systemen om afvalwater naar boerderijen te leiden. Brussel denkt dat EU-landen over een paar jaar zo'n 6 miljard kubieke meter kunnen hergebruiken.


Door de aanhoudende droogte, lage waterstanden en droogvallende sloten en rivieren worden in steeds meer EU-landen sproeiverboden in de land- en tuinbouw ingesteld. Vooral in Zuid-Europese landen wordt al rekening gehouden met kleinere oogsten, soms oplopend tot een kwart verlies.


Hergebruik

De Europese Commissie heeft voor de EU-landen een handleiding opgesteld over hergebruik van zowel regenwater als het gezuiverde water uit rioolzuiveringsinstallaties. Er worden niet alleen criteria voor de nog toelaatbare mate van vervuiling vermeld, maar worden ook de land- en tuinbouwproducten gecategoriseerd. Daarbij wordt vooral gelet op de mate waarin de toekomstige etenswaren vervuiling of besmetting kunnen oplopen.

'We moeten stoppen met het verspillen van water en deze hulpbron efficiënter gebruiken om ons aan te passen aan het veranderende klimaat en de zekerheid en duurzaamheid van onze landbouwvoorziening te waarborgen', zegt Virginijus Sinkevicius, EU-commissaris voor milieu, visserij en oceanen.

Een nieuwe EU-verordening voor het gebruik van water wordt van kracht vanaf juni 2023, maar de Europese Commissie wil dat de EU-landen snel handelen om behandeld water om te gaan leiden naar irrigatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer