EU en Nieuw-Zeeland sluiten 'groen' handelsakkoord

De Europese Unie en Nieuw-Zeeland hebben een 'historisch' handelsakkoord gesloten. De deal is de eerste die voldoet aan de Europese ambitie om handel te drijven volgens 'groene' normen.

EU+en+Nieuw%2DZeeland+sluiten+%27groen%27+handelsakkoord
© Europese Unie 2022

Nieuw-Zeeland is geen grote handelspartner van de Europese Unie (EU). Die relatie was vorig jaar goed voor 7,8 miljard euro, dat is slechts 0,2 procent van de totale EU-handel. Nieuw-Zeeland is daarmee de vijftigste grootste handelspartner van de unie.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie noemde de overeenkomst 'historisch'. 'Het is een solide en moderne handelsovereenkomst.' De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zegt dat de deal een 'hoogwaardige, inclusieve vrijhandelsovereenkomst' is.


Duurzaamheidsnormen

De deal is de eerste die de groenere handelsambities van de EU omvat. Hierbij worden afspraken gemaakt over duurzaamheidsnormen, emissiereductie en arbeidsomstandigheden. Over en weer is het mogelijk sancties op te leggen als landen zich daar niet aan houden. De deal moet ook gezien worden in het licht van de oorlog in Oekraïne. Mogelijke tekorten hebben het belang van vrijhandelsverdragen weer onderstreept.


De EU wil daarom meer verdragen sluiten met landen elders in de wereld. De Russische invasie van Oekraïne heeft ook geleid tot oproepen om meer handel met de rest van de wereld te openen om de bevoorradingsbronnen te diversifiëren. Het gaat dan vooral om politiek bevriende landen, ook in de Indo-Pacifische regio, waar Nieuw-Zeeland onder valt. Landen in dat gebied zijn beducht voor de groeiende macht van China daar.


Nul tarief op varkensvlees

Voor Europese boeren betekent de handelsovereenkomst dat de tarieven voor belangrijke exportproducten uit de EU, zoals varkensvlees, wijn, chocolade, suikergoed en koekjes, worden afgeschaft. Tariefverlagingen komen er onder meer voor sterke dranken. Ook de bescherming van namen van regionale specialiteiten (merken) als feta, olijfolie en kazen gaat in Nieuw-Zeeland gelden.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In de overeenkomst wordt rekening gehouden met landbouwproducten die te maken kunnen krijgen met concurrentie vanuit Nieuw-Zeeland. Voor verschillende zuivelproducten, rund- en schapenvlees, ethanol en suikermais tegen een nul of laag tarief zijn importquota afgesproken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer