EU-milieuministers: importverbod voedsel uit ontbossingslanden

De milieuministers van de 27 EU-landen stemmen in met een verbod op de invoer van voedselproducten uit ontbossingslanden. De invoer van soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao en koffie wordt vanaf 2030 verboden als hun teelt en productie bijdragen aan ontbossing.

EU%2Dmilieuministers%3A+importverbod+voedsel+uit+ontbossingslanden
© Pixabay

Het verbod gaat niet alleen om ontbossing, maar ook over 'bosdegradatie' en 'structurele omvorming van oerbossen'. De ministers bevestigen daarmee een soortgelijk eerder voorstel van de Europese Commissie.

Het nu door de EU-landen aangenomen compromis maakt het ook mogelijk om afgeleide producten zoals leer, chocolade en meubels uit bedreigde natuurgebieden tegen te houden. Ook willen de milieuministers specifieke eisen voor soja in veevoer. Over die twee laatste compromissen moeten de EU-landen het nog wel eens worden met het Europees Parlement.

De Europese consumptie is verantwoordelijk voor 16 procent van de wereldwijde ontbossing, waardoor de EU de op een na grootste vernietiger van tropische bossen is, na China en voor India en de Verenigde Staten.


Traceerbaar

In de praktijk moeten importeurs straks kunnen aangeven waar en hoe en met welke grondstoffen de importproducten zijn gemaakt. Daarbij moet de traceerbaarheid worden aangetoond aan EU-instanties met behulp van geolocaties en satellietfoto's. Dat gaat ook gelden voor de herkomst van gewassen, zo is de bedoeling.

De vereiste mate van verificatie is uitgewerkt door Frankrijk. Het oorspronkelijke voorstel is volgens Parijs ook 'aanzienlijk versterkt' door rekening te houden met de mensenrechten en belangen van inheemse volkeren en kleine producenten.

Milieuorganisaties hebben 'tekortkomingen' van de overeenkomst aan de kaak gesteld, omdat andere belangrijke producten zoals mais, varkensvlees en gevogelte niet in het nieuwe verbod zijn opgenomen. Het Amerikaanse Fern verwelkomde de opname van de rechten van inheemse volkeren 'op papier', maar vreest dat deze bescherming 'niet gerespecteerd' wordt door een gebrek aan voldoende controles.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer