Meer biologische appels geoogst in Europese Unie

De Europese Unie oogst dit jaar meer biologische appels dan in 2021. Die 6 procent stijging komt overeen met de gemiddelde groei van de vraag de afgelopen jaren. Dat meldt het Duitse online vakblad Fruchtportal voor de handel.

Meer+biologische+appels+geoogst+in+Europese+Unie
© Vidiphoto

Het totaal volume aan biologische appels in de Europese Unie (EU) komt daarmee uit op 220.000 ton, blijkt uit de vroege oogstprognosecijfers. Deze werden gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Europees Bioobst Forum (EBF)-congres in juni.

In seizoen 2021-2022 zijn 9 procent meer appels verkocht dan in het seizoen ervoor en 6 procent meer dan in 2019-2020. In dezelfde periode is de hoeveelheid verwerkte appels met ongeveer 10 procent afgenomen.


Vlotte verkoop

Marktanalist Helwig Schwartau van het Duitse marktonderzoekbureau AMI liet tijdens het EBF-congres weten dat van de gangbare rassen vanaf de start van het seizoen een vlotte verkoop wordt verwacht. Van biologische Golden Delicious-appels liggen er momenteel nog grote voorraden.

In de belangrijkste teeltgebieden in Europa wordt een grotere appeloogst verwacht. Tijdens het congres gingen specialisten uit van een 5 procent grotere oogst in de Italiaanse gebieden Zuid-Tirol, Piemonte en Trentino. Duitse telers denken 23 procent meer biologische appels te plukken en ook in Oostenrijk voorspellen telers met een plus van 19 procent een forse productiestijging.


Herstel

Overigens betekent de voorspelling voor Duitsland een herstel van de terugval in productie in 2021. De oogstprognosecijfers van België en Nederland zijn nog niet bekend. EBF verwacht per ras 41 procent meer Elstar, 14 procent meer Braeburn, 8 procent meer Jonagold en 7 procent meer Gala te oogsten.

Door een areaalafname van Golden Delicious wordt voor dat ras 22 procent minder productie verwacht. Vooral Zuid-Tirol en Oostenrijk leveren oppervlakte in. Verder zijn er nog drie rassen die ten opzichte van 2020 een flinke productiestijging laten zien: Topaz (+25 procent), Santana (+20 procent) en Natyra (+20 procent).


Kanttekening bij productiecijfers

EBF plaatst als kanttekening dat de productiecijfers nog tot in oktober kunnen worden bijgesteld. De verwachting is dat dit jaar beduidend minder biologische appels van het zuidelijk halfrond worden geïmporteerd. Daardoor zal er in het najaar nauwelijks overlap zijn met het Europese aanbod.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  60 %
 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer