Droogte zet door: uitzonderlijke situatie door lage rivierafvoeren

De droogte zet verder door. Er is plaatselijk enige neerslag gevallen in Nederland, maar niet genoeg om de wateraanvoer en het neerslagtekort significant te verbeteren. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de meest recente Droogtemonitor.

Droogte+zet+door%3A+uitzonderlijke+situatie+door+lage+rivierafvoeren
© Nieuwe Oogst

In het grootste deel van Nederland is de huidige situatie wat betreft wateraanvoer en waterkwaliteit nog beheersbaar. Het wordt volgens LCW wel elke week een grotere uitdaging om de negatieve effecten voor natuur, landbouw en scheepvaart te beperken. De effecten van de droogte worden op steeds meer plekken merkbaar. In verschillende regio’s wordt de verdringingsreeks inmiddels toegepast.


Door aanhoudende hoge temperaturen is de verdamping van gewassen hoog en wordt de bodem steeds droger. Waar niet beregend kan worden, stagneert daardoor de groei van gewassen.

De verschillen tussen de regio’s zijn in de afgelopen week groter geworden. In Noord-Nederland is op plaatsten enige neerslag van betekenis gevallen, maar niet in de regio’s waar het neerslagtekort het grootst is. Dat gaat om Zeeland, Limburg en de Achterhoek.


Verzilting

In West-Nederland is sprake van toenemende verzilting. Door de de lage rivierafvoeren is minder water beschikbaar om het zeewater terug te dringen. Wanneer doorspoelen minder of niet meer mogelijk is, treedt er verzilting in het regionale watersysteem op. Dat is erg ongunstig is voor gewassen en voor het gras in veenweidegebieden

De Rijnafvoer is door neerslag in de Alpen en lokale neerslag in het noordelijk deel van het stroomgebied een paar dagen ongeveer gelijk gebleven. Rond 7 augustus daalt de afvoer vermoedelijk nog iets verder naar 800 kubieke meter per seconde. Dergelijke lage afvoeren zijn in deze periode van het jaar uitzonderlijk.

De gemiddelde Maasafvoer daalt in langzaam tempo. De watertoevoer is op dit moment voldoende om aan de watervraag te voldoen. Het IJsselmeer bevat nog voldoende water.


Gewenste niveau

Door de droogte en afnemende wateraanvoer wordt het in steeds meer gebieden moeilijker om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. De scheepvaart ondervindt in toenemende mate hinder door afgenomen vaardieptes en stremmingen bij sluizen.

Door de recente droge weken vertonen de grondwaterstanden een scherp dalende trend. Ze zijn laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, laat de Grondwaterindex zien. In Midden- en Zuid-Nederland is lokaal sprake van zeer lage grondwaterstanden, zoals bij Mierlo in Noord-Brabant. Hoge watertemperaturen leveren lokaal problemen op voor de waterkwaliteit.


Extra maatregelen

De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben extra maatregelen genomen om water vast te houden, water te besparen en waar mogelijk de aanvoer te vergroten. De Klimaatbestendige Wateraanvoervoorziening (KWA) is op 18 juli opgestart om water aan te voeren naar West-Nederland. Er zijn tijdelijk pompen geplaatst in de regio’s Twentekanalen en Gelderland, om hoger gelegen gebieden van water te voorzien.

Vrijwel overal gelden schutbeperkingen voor de scheepvaart, om water vast te houden en verzilting tegen te gaan. Tevens wordt extra informatie uitgegeven voor de scheepvaart, met name over de waterstanden op de Waal.

Drinkwaterbedrijven roepen klanten op om in warme periodes bewust en zuinig om te gaan met drinkwater. Het drinkwaterverbruik is normaal voor de tijd van het jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer