Aandacht voor voedselveiligheid vanwege droogte

Gewastelers moeten als ze overstappen op alternatieve waterbronnen goed letten op de gevolgen daarvan voor de voedselveiligheid. Die bronnen kunnen nodig zijn voor de irrigatie van hun gewassen vanwege de aanhoudende droogte.

Aandacht+voor+voedselveiligheid+vanwege+droogte
© Twan Wiermans

Deze waarschuwing is afkomstig van de Nederlandse nationale technische werkgroep (NTWG) voor Global GAP. Overstappen van bijvoorbeeld bassinwater op oppervlaktewater kan extra microbiologische risico's met zich meebrengen. Deze risico's zijn afhankelijk van de bron van het water, de manier van water geven, of het water wel of niet in contact komt met het product en of het product gekookt wordt voor gebruik.

De certificeringsvereisten voor Global GAP vragen bij gebruik van ander water voor de beregening van gewassen aandacht voor onder meer de microbiologische kwaliteit. De NTWG heeft een hulpdocument opgesteld voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie van de bron van het gebruikte water. Die is gebaseerd op in Nederland gangbare gevaren.


Risico's beheersbaar maken

Om te bepalen of water geschikt is voor gebruik, kan een teler naast het uitvoeren van een risico-inventarisatie het water laten analyseren op E. coli. Veelal gaat het in geval van beregenen hierbij om oppervlaktewater. Ook het spoelen of wassen van de producten, stelt eisen aan de waterkwaliteit. Als er risico's ontstaan dan dient de producent deze beheersbaar te maken door passende maatregelen te treffen, meldt de NTWG.


Klik voor complete document op onderstaande pdf

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer