Waterschap Vallei en Veluwe breidt beregeningsverbod uit

Waterschap Vallei en Veluwe stelt vanaf dinsdag 2 augustus voor het inlaatgebied Terwolde in de Noordelijke IJsselvallei een onttrekkingsverbod in. Dit betekent dat boeren voor het beregenen van gras en mais geen water meer mogen gebruiken uit het oppervlaktewater.

Waterschap+Vallei+en+Veluwe+breidt+beregeningsverbod+uit
© Studio Van Assendelft

De maatregel is nodig omdat water inlaten bij het gemaal in het Gelderse Terwolde niet meer lukt bij de huidige lage IJsselstand. Het peil in de IJssel is namelijk zo laag dat het gemaal in Terwolde geen water kan aanzuigen. Er wordt een tijdelijke noodpomp geplaatst. Daarmee kan echter maar een deel van de benodigde capaciteit worden geleverd in het stroomgebied van de Terwoldse, Nijbroekse en Grote Wetering.

Wie er bij een watertekort nog water krijgt, is landelijk vastgelegd in de Waterwet. In de eerste drie categorieën van de verdringingsreeks zitten respectievelijk waterveiligheid, veengebieden, onherstelbare schade aan natuur, drinkwater en koelwater voor energievoorzieningen en kapitaalintensieve gewassen.

In categorie 4 vallen de landbouw, scheepvaart, recreatie, niet-kwetsbare natuur en industrie. Binnen de nu gemaakte keuze van waterschap Vallei en Veluwe mag voor categorie 4 niet meer worden onttrokken uit het oppervlaktewater in het inlaatgebied Terwolde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer