Aardappeltermijnmarkt keldert met 2,20 euro in een week

De notering voor het aprilcontract 2022 voor fritesaardappelen op de termijnmarkt van EEX in het Duitse Leipzig kelderde donderdag naar een niveau van 20,30 euro per 100 kilo.

Aardappeltermijnmarkt+keldert+met+2%2C20+euro+in+een+week
© Haijo Dodde

Dat is 2,20 euro minder dan vorige week voor de levering van fritesaardappelen in april 2022. Het contract voor april 2023 is stabiel en blijft met 19,20 euro per 100 kilo op hetzelfde niveau steken. Het is lastig te zeggen of de Russische inval in Oekraïne de aardappelmarkt direct beïnvloedt. Er is weinig handel met het Oost-Europese land.

De notering van PotatoNL maakte dinsdag een sprong van 0,75 eurocent voor fritesgeschikte aardappelen voor de actuele markt. Voor categorie I steeg de notering naar 20 tot 23,50 euro per 100 kilo. In categorie II veranderde deze week niets. Daar blijft de notering hangen tussen 22 en 25 euro per 100 kilo.


Van het Belgische Belgapom is vrijdag geen notering bekendgemaakt voor Fontanes. Dat heeft te maken met een gebrek aan transacties. Ook voor Bintjes en Challengers wordt geen waarnemingsprijs afgegeven om dezelfde reden. Volgens experts heeft de industrie minder koopbelangstelling dan een paar weken geleden. Daartegenover staat dat telers wat makkelijker de aardappelen afgeven.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer