Kloosterboer brengt mensen bijeen in tijden van polarisatie

'De nuance is helemaal weg in de stikstofdiscussie', zegt Geertjan Kloosterboer uit het Overijsselse Oxe. Op zijn eigen manier probeert hij het zwart-witdenken over de agrarische sector een beetje te relativeren.

Kloosterboer+brengt+mensen+bijeen+in+tijden+van+polarisatie
© Maarten Sprangh Photography

Ja, ook hij wordt ook wel eens moedeloos van de eenzijdige berichtgeving over de stikstofcrisis en de rol van de boeren daarbij, zegt de melkveehouder uit het Overijsselse Oxe, een plaatsje bij Deventer.

'Neem de randstedelijke columns in bijvoorbeeld media als Trouw, NRC en de Volkskrant. De Sander Schimmelpennincks zeg maar. Ik snap het wel, dat ze het probleem vanuit een bepaalde bril belichten en extra scherp aanzetten. Dat is namelijk heel goed voor de leesbaarheid van hun stukje en de clicks op internet die ze daarmee genereren. Maar het zorgt er ook voor dat zelfs redelijke boeren steeds meer de hakken in het zand zetten.'


Rondje Kavelpad

Zelf probeert Kloosterboer onverminderd de nuance in de discussie te brengen. Dat doet hij onder andere door mee te doen met het 'Rondje Kavelpad' van Team Agro NL, waarvan hij zelf een van de oprichters is.

Via Twitter nodigt hij mensen uit om op een zomeravond een kijkje op zijn bedrijf te nemen en de discussie aan te gaan. Vorige week waren bij het rondje bijvoorbeeld een bekende wetenschapper van de WUR, mensen die een bio-foodhub opzetten en een beleidsmaker van LNV aanwezig. Ook ontving hij onlangs Miryanna van Reeden, lijstduwer van de Partij voor de Dieren, in Oxe.


Niet zwart-wit

'Ik praat met heel veel verschillende mensen. Meestal hebben we goede gesprekken met begrip voor elkaar standpunten. En dan blijkt dus ook vaak dat de problematiek allemaal niet zo zwart-wit ligt. Natuurlijk worden we het niet altijd eens, maar ik hoop op deze manier wel mensen dichter bij elkaar te brengen in een tijd waarin de polarisatie hard toeslaat', aldus Kloosterboer.

Het kost hem wel veel tijd, de rondleidingen voor burgers, het plaatsen van twitterberichten en het ontvangen van media, die op zijn uitlatingen op Twitter afkomen. 'Maar ik heb er ook lol in en dit is wat ik kan en wil bijdragen. Het is natuurlijk heel vreemd dat de agrarische sector geen eigen organisatie en budget heeft om zichzelf te promoten en uit te leggen wat we doen. Iedere andere toko die ertoe doet, heeft dat namelijk wel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer