Boeren komen met kieper vol grond naar gemeentehuis

Een groep boeren uit het Overijsselse Salland vertrok maandag met een kieper vol grond naar het gemeentehuis van gemeente Rijssen-Holten in Rijssen. Als de gemeente niet wil ondertekenen dat ze tegen de stikstofplannen is, dan gooien de boeren een bult grond voor het gemeentehuis. 'Dat is de enige grond die ze dan kunnen krijgen, want van onze landbouwgrond blijven ze af', reageert melkveehouder Rinus Olbekkink uit Holten.

Geheel onverwacht kwamen de boeren het gemeentehuis binnen. 'Het denken is afgelopen, er worden gewoon klappen uitgedeeld. Bedrijven gaan kapot', reageert een verontruste boer. Na enig beraad ondertekenden CDA, VVD, ChristenUnie en SGP de brief van de boeren. Wethouder Bert Tijhof (ChristenUnie): 'Wij hebben een statement gemaakt dat de huidige plannen van het kabinet niet onze insteek heeft en dat we met de agrarische sector aan nieuwe plannen willen werken.'

De hoop van de boeren is nu gevestigd op de landelijke afdeling van het CDA. 'Wat betreft stemverhoudingen is het CDA onze enige hoop', ziet Olbekkink. Wethouder Erik Wessels (CDA): 'Ik heb gezien dat Tweede Kamerlid Derk Boswijk een aantal moties heeft voorbereid om de plannen bij te sturen, want dat is hard nodig. We moeten van onderop beginnen.'


In gesprek gaan

Een aanwezige melkveehouder vreest het ergste voor het CDA. 'Jullie moeten tegen Derk zeggen dat hij hier niet aan mee wil doen. Dan staat hij pas voor de boeren en anders niet.' Wessels: 'Ik heb Derk niet gebeld, maar hij is er druk mee. Ik roep hem op om met de agrarische sector in gesprek te gaan om te kijken wat er mogelijk is.' De aanwezige melkveehouder is er minder gerust op. 'Als het CDA morgen meestemt, dan heeft het CDA geen leden meer en gaat heel Nederland op de kop, want we gaan net zo lang door tot het klaar is.'

Tijhof heeft een advies voor zijn landelijke collega's van de ChristenUnie: 'Als de stikstofplannen van het kabinet niet worden aangepast, dan zou ik adviseren om tegen de plannen te stemmen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer