Regels staan gebruik van maaisel in de weg

Het gebruik van plaatselijk maaisel van bermen en sloten en bergingen voor bodemverbetering kunnen een rol spelen bij het sluiten van kringlopen. Regelgeving staat optimaal gebruik in de weg, maar gelukkig zijn er in Overijssel nu wel mogelijkheden.

Regels+staan+gebruik+van+maaisel+in+de+weg
© ZLTO

Dat bleek donderdag bij de slotmanifestatie van een onderzoek en praktijkproef naar 'organisch restmateriaal als bodemverbeteraar' van de agrarische natuurvereniging de Ommer Marke. Het onderzoek ging in 2016 van start op initiatief van de boeren in het werkgebied van de vereniging.

'De boeren waren geïnteresseerd in bokashi en bioterra en benieuwd naar de effecten en risico's ervan', zegt Anet Bovendeert van de Ommer Marke. Drie gemeenten, twee waterschappen en provincie Overijssel ondersteunden het onderzoek.

Uit de proef blijkt dat toepassing van bokashi of bioterra er inderdaad voor zorgt dat de organische stof in de bodem toeneemt. Maar die tendens is nog niet statistisch betrouwbaar. Bovendien lijkt de zuurgraad iets hoger te worden. Een stijging van de microbiële biomassa en schimmel/bacterieratio is wel een betrouwbaar effect. Er is echter langduriger onderzoek nodig om veranderingen in de bodem aan te kunnen tonen.


Regelgeving

Boeren die aan de slag willen met bodemverbeteraars uit maaisel, krijgen wel te maken met wetgeving. 'Die dateert nog uit de tijd dat de bermen en sloten inderdaad vies waren. Auto's waren nog niet zo schoon en er was erg veel zwerfafval. Daardoor wordt berm- en slootmaaisel wettelijk gezien als 'afval' en moet het worden afgevoerd naar een composteerder. Inmiddels is de wereld veranderd. We willen duurzaam en in kringlopen werken. De wet is daar nog niet op berekend', zegt Bovendeert.

Verandering van regelgeving loopt over veel schijven en neemt veel tijd in beslag, terwijl de praktijk aan de slag wil. Daarom is binnen het project gekeken naar wat wel kan. Leveranciers, boeren en de omgevingsdienst hebben samen een voorstel opgesteld voor een praktische werkwijze die valt binnen de Vrijstellingsregeling plantenresten.


'Schoon en onverdacht' maaisel

Kern is dat er 'schoon en onverdacht' maaisel aan de boeren wordt geleverd en dat zij dit volgens 'goed landbouwgebruik' gebruiken. Overijssel heeft deze manier van werken voor de hele provincie goedgekeurd.

Dat betekent niet dat er geen hobbels meer zijn. Leveranciers moeten anders werken. Er moet een selectie worden gemaakt van stroken waarvan het maaisel kan worden gebruikt op landbouwgrond. 'Het is stimulerend dat er nu meer vraag is dan aanbod', aldus Bovendeert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer