Laatste bollen onder droge omstandigheden gerooid

Koster Bloembollen rooit in het Flevolandse Nagele deze week de laatste bedden van het tulpenras Strong Gold. Dan zit het er voor eigenaar Niels Koster uit het Noord-Hollandse Venhuizen weer op. Hij rijdt zelf op de trekker met rooimachine.

Laatste+bollen+onder+droge+omstandigheden+gerooid
© Niels van der Boom

Koster teelt ruim 40 hectare tulpenbollen in Flevoland. Over de kwaliteit van de bollen is hij goed te spreken. 'Maar zoals het gezegde luidt: bloemen aan de finish. Er kan nog veel gebeuren.' De opbrengsten zijn wisselend, ervaart hij. De vochttoestand speelt een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor de grondbewerking.

'Bij deze akkerbouwer telen we voor het eerst bollen. De grond is hier zo'n 30 procent afslibbaar. Voor het planten is de tarwestoppel gespit en gekopegd. Achteraf lag de grond toch wat te grof, waardoor de aansluiting met de ondergrond niet voldoende was. Dat heeft gevolgen voor de beworteling en dat zie je terug in de opbrengst.'


Een trekker huren

Het rooien doet de ondernemer graag zelf. Voor het planten werkt hij samen met een loonwerker. 'We zijn net te groot voor een klein bedrijf en te klein voor een groot bedrijf', lacht hij. Voor de oogst huurt Koster ieder jaar een trekker bij zijn vaste mechanisatiebedrijf Van der Sluis in Zwaagdijk.


Voor het rooien van zijn tulpenbollen huurt Niels Koster dit jaar een gloednieuwe Fendt.
Voor het rooien van zijn tulpenbollen huurt Niels Koster dit jaar een gloednieuwe Fendt. © Niels van der Boom

'Ik had het geluk dat dit jaar een gloednieuwe Fendt-trekker beschikbaar was. Met de huidige levertijden is dat geen garantie. Inmiddels staat er ruim tweehonderd uur op de teller', geeft Koster aan. Dat de prijzen van nieuw materiaal stijgen, ziet hij ook terug in het huurtarief. Toch is de teler tevreden met zijn keus. 'Ik heb deze trekker alleen voor de oogst nodig. Is er een storing, dan komt de dealer het oplossen zonder dat ik daar kosten voor maak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer