Ideale omstandigheden voor ziekzoeken tulpen

Medewerkers van Alliance Bloembollen uit het Noord-Hollandse 't Zand zoeken op een perceel in het Friese Pingjum naar zieke (virus) tulpen. Het koele en donkere weer maken de omstandigheden ideaal.

Ideale+omstandigheden+voor+ziekzoeken+tulpen
© niels de vries

'De hoeveelheid virus wat we tegenkomen is per soort afhankelijk', constateert eigenaar Nico Zwagerman van A.W. Bos Bloembollen uit het Noord-Hollandse Waarland. Op de Friese percelen groeien de beschermde rode soorten Largo en Presto. 'De grond is hier perfect voor tulpen', zegt Zwagerman. Het bedrijf teelt in samenwerking met Alliance 67 hectare tulpen in Friesland.

Volgens de ondernemer zijn de weersomstandigheden ideaal voor het ziekzoeken van tulpen. 'Het is lekker koel en donker. Daardoor hebben we voldoende tijd om te zoeken. Bij zonnig en warm weer groeien de tulpen sneller en heb je minder tijd. Ook kun je door de zon slechter zien of een plant wel of niet ziek is', licht Zwagerman toe. Hij verwacht nog twee á drie weken bezig te zijn met ziekzoeken, afhankelijk van het weer.


Zwagerman noemt het een uitstekend jaar voor ziekzoeken in tulpen.
Zwagerman noemt het een uitstekend jaar voor ziekzoeken in tulpen. © niels de vries


Overstap naar Friesland

Alliance en A.W. Bos zijn voor de teelt overgestapt naar Friesland omdat de beschikbaarheid van verse grond voor tulpen in Noord-Holland schaars werd. De verwerking van het gewas vindt nog wel plaats in Noord-Holland.


De verkoop van de tulpen van de samenwerkende bedrijven loopt via exporteurs, die normaal gesproken ook Rusland beleveren. Zwagerman: 'Hoe dat gaat is nog koffiedik kijken, maar de situatie is natuurlijk wel erg onzeker.' Daarnaast gaan veel tulpen van de exporteurs naar de Verenigde Staten, China en Scandinavië. 'De afzet naar die landen ziet er goed uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer