Hazenpest in Twente

In Twente wordt een verhoogde sterfte onder hazen en konijnen waargenomen. Een onderzochte haas is gestorven aan de hazenpest (Tularemie). Dat meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Mensen kunnen ziek worden door Tularemie, landbouwhuisdieren zijn niet erg gevoelig voor de ziekte.

Hazenpest+in+Twente
© VidiPhoto

Jagers van de wildbeheereenheid Zenderen, troffen de dieren aan. Op dit moment worden nog drie hazen uit het gebied onderzocht bij het DWHC. De hazenpest (Tularemie) is een zoönose en kan worden overgedragen van dier naar mens, maar niet van mens naar mens. Volgens Wageningen University & Research zijn de symptomen afhankelijk van de plaats waar de bacterie het lichaam binnenkomt. Meestal worden mensen ziek via wondjes in de huid of via insectenbeten. De plaats waar het insect gestoken heeft wordt dan rood en gaat zwellen. De lymfeknoop kan gaan opzwellen en ontsteken. Hiebij krijgen mensen koorts.

Na inademing van de bacterie treedt vaak een longontsteking op. Als de bacterie via het eten van besmet voedsel het lichaam binnenkomt, kunnen mensen een keelontsteking krijgen. De bacterie kan ook via de handen in de slijmvliezen van het oog terechtkomen, zodat daar de ontsteking ontstaat. Afgelopen week zijn in Beieren negen jagers ziek geworden, waarvan er acht in het ziekenhuis zijn beland.

Mondkapje

Jagers en andere mensen die in contact komen met hazen, wordt aangeraden om bij het oppakken van zieke en dood gevonden hazen een mondkapje op te zetten en met handschoenen te werken. Ook wordt aangeraden om de hazen voor onderzoek naar het DWHC te sturen.

Landbouwhuisdieren lijken minder gevoelig voor de ziekte. Honden kunnen wel ziek worden door tularemie. Het is volgens de WUR onduidelijk of landbouwhuisdieren besmet kunnen raken met het type F. tularensis dat in Europa voorkomt (type B). Schapen zijn waarschijnlijk gevoeliger en het ziektebeeld kan lijken op de bultenziekte (pseudotuberculose). Runderen worden als vrijwel ongevoelig beschouwd voor tularemie. Er zijn ook geen aanwijzingen dat tularemie een rol speelt bij paarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer