5 vragen over mond-en-klauwzeer in Indonesië

Het aantal runderen dat is getroffen door mond-en-klauwzeer (MKZ) in Indonesië, is de afgelopen maand enorm toegenomen. Met het offerfeest in aantocht wordt in dit overwegend islamitische land een tekort aan offerdieren gevreesd.

5+vragen+over+mond%2Den%2Dklauwzeer+in+Indonesi%C3%AB
© Pixabay

Wat is er aan de hand?

Nadat eind april in een voorstad van Soerabaja op Oost-Java het eerste MKZ-geval werd gemeld en op het eiland Sumatra enkele uitbraken zijn gemeld, verspreidt de ziekte zich in een rap tempo. Volgens sommige bronnen ligt het aantal besmettingen nu op 4 miljoen. De Indonesische minister van Landbouw benadrukt overigens dat het vlees van de besmette dieren geen gevaar vormt voor de volksgezondheid.


Waar komt het virus vandaan?

Dat is nog onduidelijk. Volgens sommige bronnen moesten er bij de laatste bestrijding van de besmettelijke virusziekte in 1986 strengere maatregelen worden genomen. Zo zou de ziekte al die jaren sluimerend aanwezig zijn geweest. Indonesië is sinds 1990 officieel vrij van MKZ.


Hoe wordt MKZ bestreden?

De overheid deelt vitamines en ontsmettingsmiddelen uit. Ook zijn veemarkten en tentoonstellingen verboden en is er sprake van compertimentering. De overheid heeft ruim 17.000 medewerkers in de diergezondheid getraind. Verder zijn drie miljoen vaccins uit het buitenland besteld. Indonesië wil zelf in de komende maanden ook vaccins gaan produceren. Daarnaast wil het land werken aan testmethodes voor een snelle detectie.Wat doen andere landen?

Vooral bij Australië en Nieuw-Zeeland zit de schrik er goed in. Zo moeten in Australië reizigers uit Indonesië melden wanneer ze in contact zijn geweest met vee. Dan worden maatregelen genomen om het risico op verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook worden veebedrijven geadviseerd om in te zetten op een goede hygiëne en bezoekers zo min mogelijk toe te laten. De regering van Nieuw-Zeeland heeft 42,9 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, zo'n 26 miljoen euro, gereserveerd om de bioveiligheid in dat land op peil te houden.


Wat zijn de gevolgen voor Nederland?

EU-landen mogen sowieso geen dieren importeren vanuit Indonesië, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautorititeit (NVWA). Dat geldt ook voor dierlijke producten. Onder voorwaarden mogen wel producten uit de viskwekerij naar de EU worden gehaald.
Reizigers die vanuit een derde land naar de EU reizen, mogen geen producten van dierlijke oorsprong meenemen in hun bagage. Bij een dierziekte-uitbraak, zoals in dit geval MKZ, stelt de NVWA de douane hiervan op de hoogte, zodat reizigersbagage uit dat land extra aandacht krijgt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer