Ook laatste veehouder krijgt ongelijk over MKZ-ruiming

Het vee van een veehouder in het Gelderse Kootwijkerbroek mocht tijdens de mond-en-klauwzeercrisis (MKZ) in 2001 preventief worden geruimd. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Ook+laatste+veehouder+krijgt+ongelijk+over+MKZ%2Druiming
© Ruud Ploeg

De zaak was aangespannen door een veehouder die in een eerdere uitspraak in 2020 over de kwestie niet was meegenomen. Met deze uitspraak is de kwestie rond het preventief ruimen van tienduizenden dieren in het Gelderse dorp nu definitief voorbij. Vanwege de lange duur van de procedure heeft de boer wel recht op een vergoeding voor immateriële schade van zo'n 14.000 euro.

Volgens het laatste CBb-oordeel is het terecht dat de minister zich bij de ruiming baseerde op labuitslagen van positief op MKZ geteste dieren van een bedrijf in de buurt van het bedrijf van de veehouder. Het ruimen van de dieren van de veehouder was daarmee geen disproportionele maatregel.

Laatste strohalm

Tijdens de zitting vorig jaar over deze zaak werden vraagtekens gezet bij de testuitslagen. Zo zouden monsters zijn kwijtgeraakt en fouten gemaakt. Boeren in Kootwijkerbroek hoopten via deze laatste strohalm alsnog hun gelijk te krijgen. Zij hebben altijd geroepen dat het ruimen van de dieren onterecht was. Zo is er bij de boeren nog altijd grote twijfel of er wel MKZ onder de dieren in het dorp heerste.

Al in 2020 werden de juridische procedures rond de MKZ-crisis in het Gelderse dorp beëindigd. Dat gebeurde nadat het CBb de labuitslagen als juist had aanvaard. Dit werd op de laatste zitting vorig jaar ook aangegeven. De geuite twijfel daarover tijdens de laatste zitting was te laat en daarmee houdt het CBb geen rekening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer