Supermarkten schatten schade blokkades op 30 tot 45 miljoen euro

Supermarkten hebben door de boerenblokkades de afgelopen weken tussen de 30 en 45 miljoen euro schade geleden. Dat schat koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in en wordt bevestigd directeur Marc Jansen na berichtgeving van NU.nl.

Supermarkten+schatten+schade+blokkades+op+30+tot+45+miljoen+euro
© dirk hol

Volgens Jansen zijn er zeker 'tonnen aan voedsel' verspild door de versperringen voor meerdere distributiecentra. 'Versproducten kunnen onmogelijk een dag langer in het distributiecentrum blijven liggen om later nog verkocht te worden', geeft de CBL-directeur aan.'Normaal heb je bij die versproducten relatief weinig verspilling vanwege de hoge omloopsnelheid. Als je één dag hebt dat je het niet kunt bezorgen, kun je het niet meer verkopen', meldt hij. Dat zorgt volgens de ramingen van Jansen voor het wegvallen van de helft van de dagomzet van getroffen supermarkten.


Blokkeerverbod

'Los van de financiële schade is het eigenlijk ook immoreel dat boeren, om de redenen die zij kiezen, voedselverspilling veroorzaken', vindt Jansen. Hij pleit ook voor een wettelijk verbod op het blokkeren van de voedselvoorziening. 'Het recht om te demonstreren is heel belangrijk, dat zien wij ook. Maar je ziet ook een trackrecord waarbij demonstraties steevast uitlopen op blokkades. Daarom zeggen we: loop niet via noodverordeningen achter de feiten aan en kom met een landelijk verbod.'


Het verhalen van de schade op de veroorzakers via de rechter is ook een optie voor supermarkten, maar kan lastig worden. Actiegroepen ontkennen direct betrokken te zijn bij de acties, dus zouden individuele boeren aangeklaagd kunnen worden. Daar zijn dan wel eerst hun gegevens voor nodig.


Geen partij

Volgens Jansen zijn supermarkten zeker bereid om met boeren die hun leveranciers zijn het gesprek aan te gaan over stikstof en eventuele verdere investeringen die ze moeten doen in verduurzaming. 'Dit is een conflict tussen boeren en het kabinet, daar zijn wij geen partij in. We maken tegelijkertijd wel deel uit van de voedselketen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer