Bufferzone langs Bargerveen wordt steeds concreter

De landbouw speelt geen rol van betekenis meer in de bufferzone die vanaf volgend jaar wordt aangelegd aan de zuidkant van natuurgebied Bargerveen bij Nieuw Schoonebeek in Drenthe. Dat blijkt uit het onlangs gepresenteerde schetsontwerp. Wel profiteren de landbouwers met gronden langs de overgangszone van een verbeterde waterhuishouding.

Bufferzone+langs+Bargerveen+wordt+steeds+concreter
© Joost de la Court

De Buffer Zuid is een bufferzone van 220 hectare tussen het Bargerveen en Nieuw-Schoonebeek en is een van de vier buffers rond het Nederlandse deel van het Natura 2000-gebied. Deze zones zijn nodig voor het herstel van de waterhuishouding in het Bargerveen.

De zuidelijke buffer moet voldoen aan twee belangrijke, maar schijnbaar tegengestelde eisen: een hogere waterstand ten behoeve van de natuurdoelen en lagere (grond)waterstand voor de landbouw. Volgens melkveehouder Berend Jan Wilms, die namens LTO Noord-afdeling Schoonebeek bij het project is betrokken, lijkt dat toch te lukken.

'Het was al jaren vaak erg nat op de landbouwgronden langs het Bargerveen. Dat had ook te maken met achterstallig onderhoud aan het gebied. Met de aanpassingen in het watersysteem, onder meer omdat er nieuwe watergangen komen en drainage, wordt het beter. En bij droogte kunnen boeren een deel van het water uit de buffer gebruiken.'


Watervolume als tegendruk

De zuidelijke bufferzone is ingedeeld in vier peilvakken waar het watervolume tegendruk moet bieden aan het water in het Bargerveen zelf. Zo wordt tegengegaan dat het hoogveengebied verder verdroogt.

In de bufferzone wordt ruimte geboden aan natuur en recreatie. Van het oorspronkelijke plan om er ook vormen van natte landbouw een plek te geven, is weinig meer over. 'De bestemming landbouw is er helemaal uitgehaald, het wordt helemaal natuur', stelt Wilms vast.


Nieuwe percelen

Wilms heeft de planvorming de laatste jaren nauwlettend gevolgd. Het plan van toedeling voor de herinrichting van het agrarisch gebied is inmiddels gepasseerd. Dat maakt dat de nieuwe percelen beschikbaar zijn voor de boeren langs de buffer.

Niet alle werken die daarmee samenhangen zijn uitgevoerd, stelt Wilms vast. 'Sommige boeren moeten nog even geduld oefenen voordat alle percelen goed bereikbaar zijn of bijvoorbeeld egalisatie mogelijk is. Dat komt doordat de herinrichting is gekoppeld aan de aanleg van de buffer zelf. Als het daar even tegen zit, ben je zomaar weer een half jaar verder.'


Bestemmingsplan

Zowel het aangepaste bestemmingsplan als het projectplan van waterschap Vechtstromen komt in het najaar ter inzage. Dat betekent dat inspraak mogelijk is. Wilms zegt er vertrouwen in te hebben dat niet alsnog vertraging optreedt. 'Op de laatste voorlichtingsbijeenkomst heb ik weinig wanklanken gehoord. Het waterschap doet er alles aan om de boeren goed geïnformeerd te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer