Milieueffectrapportage bufferzone Bargerveen moet beter onderbouwd

De maatregelen die provincie Drenthe neemt aan de zuidkant van het Bargerveen bieden nog onvoldoende zekerheid dat die het waterpeil afdoende verhogen. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER).

Milieueffectrapportage+bufferzone+Bargerveen+moet+beter+onderbouwd
© Tys Hallema

Volgens de commissie zijn de modelstudies die aan de basis staan van de maatregelen, zoals de aanleg van de 500 meter brede bufferzone, onvoldoende geanalyseerd. Daardoor blijft onduidelijk in hoeverre zo'n buffer het waterpeil voldoende omhoog brengt, aldus de commissie. Ook de gevolgen van de aanleg van een kwelsloot en van beregeningsputten in het omringende landbouwgebied vergen nog meer uitwerking in het milieueffectrapport.

De projectorganisatie voor het Bargerveen zegt heel bewust in een vroeg stadium een eerste advies te hebben gevraagd aan de commissie. Er kan dan rekening worden gehouden met het oordeel. In het najaar kan dan een definitief milieueffectrapport worden voorgelegd.


Waterpeilverhoging

Door het waterpeil te verhogen in de bufferzone denkt de overheid verdere verdroging van het natuurgebied tegen te gaan. De buffer wordt dan gevuld met water dat afkomstig is uit het landbouwgebied en uit het Dommerskanaal. Het Bargerveen is een van de laatste hoogveenreservaten in Noordwest-Europa.

Projectorganisatie Prolander zegt dat momenteel nog druk wordt gerekend aan de hydrologie voor de buffer en de effecten voor het omliggende landbouwgebied. 'Uit deze berekeningen zal blijken aan welke eisen de inrichting van de buffer precies moet voldoen en wat de gevolgen zijn voor het Bargerveen en omgeving. Dit nemen we dan mee in het definitieve rapport.' Ook het inrichtingsplan voor de zuidelijke bufferzone is volgens Prolander in de tweede helft van dit jaar gereed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer