Lastig boeren in grensstreek door Natura 2000

In het landelijk gebied ten noorden van Nieuw-Schoonebeek worden diverse waterbufferzones gerealiseerd om het Bargerveen te beschermen. De uitbreiding van het Natura 2000-gebied gaat aan de Nederlandse kant van de grens ten koste van landbouwgrond, aan de andere zijde niet.

In het aangrenzende Duitse gebied mogen de boeren vooralsnog gewoon tegen het natuurgebied aan bemesten en onkruid bestrijden. Peter Wolken werkt met zijn loonbedrijf in beide landen en ziet vrijwel dagelijks de verschillen tussen het boeren in de grensstreek. Aan de ene kant levert een klus in Duitsland meer papierwerk op. Aan de andere kant is men veel flexibeler met bijvoorbeeld het uitrijden van mest.

De loonwerker vindt het Bargerveen een mooi gebied, maar snapt niet dat goede landbouwgrond wordt ingeruild voor natuurbehoud. Hij diende jaren geleden al een alternatief plan in maar kreeg geen gehoor. Wolken ziet het aantal boeren in de omgeving van Nieuw-Schoonebeek afnemen. Daarom is hij blij dat er vanuit Duitsland nieuwe opdrachten binnenkomen.

Verplaatsen voor bufferzone

Families Dirkes en Lubbers presenteerden onlangs tijdens een open dag hun nieuwe boerderijen. Beide melkveebedrijven zijn verplaats vanwege de aanleg van een hydrologische bufferzone van 500 meter breed tussen het Bargerveen en de agrarische gronden. De blijdschap van de nieuwe stallen met melkrobots is groot, maar de onzekerheid over de toekomst blijft. Bij de stikstofmetingen kleurde het Bargerveen donkerrood.

Volgens melkveehouder Arno Dirkes kunnen de vijf boeren uit Nieuw-Schoonebeek daar nier de oorzaak van zijn. Hij zoekt de oorzaak bij de vele grote boerderijen over de grens. Zijn Duitse collega Werner Thien denkt dat de overbemesting in het natuurgebied veroorzaakt wordt door de duizenden ganzen die er nu overwinteren. Zo is het Natura 2000-gebied Bargerveen een typisch grensgeval.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer