Hoe kijken buitenlandse media naar de boerenonrust?

De boerenprotesten beheersten de afgelopen weken niet alleen de voorpagina's en journaals in eigen land. Ook in het buitenland is er volop aandacht voor het boerenoproer. Een overzicht.

Hoe+kijken+buitenlandse+media+naar+de+boerenonrust%3F
© Tony Tati

Als een rondgang langs internationale media één ding leert, dan is dat de Nederlandse stikstofaanpak en vooral de reactie vanuit de agrarische sector daarop, erg leeft. Niet alleen in Europa, maar ook in andere continenten, van Noord-Amerika tot Azië en Afrika, is aandacht voor de boerenprotesten.

LTO-woordvoerder Wytse Sonnema was vorig weekend digitaal te gast bij een uitzending van Sky News Australia, waar hij tekst en uitleg mocht geven over de Nederlandse stikstofaanpak en de daaropvolgende protesten. De video was medio deze week al zo'n 650.000 keer bekeken en in de commentaren regent het steunbetuigingen aan de Nederlandse landbouwsector.


Tactieken

De op Chinezen in Europa gerichte krant China Times geeft een overzicht van de 'tactieken' die boeren hebben gebruikt om te demonstreren. Wat volgt, is een artikel waarin wordt uitgelegd dat er distributiecentra van supermarkten zijn geblokkeerd, snelwegen zijn afgesloten en belangrijke plekken als het Mediapark, havens, bruggen en luchthavens hinder ondervonden van de boerenprotesten.

Nederlanders hebben de kracht van de boeren ervaren

China Times

'Boeren protesteren met extreme middelen. Nederlanders hebben de kracht van boeren ervaren', aldus de Chinese website.

In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse media zijn vergelijkbare berichten te lezen, vaak op basis van verhalen van de internationale persbureaus.


Voorbode voor meer

Interessant is het uitgebreide verhaal van de Britse kwaliteitskrant The Independent. Dit dagblad denkt dat de Nederlandse aanpak en de daaropvolgende protesten een voorbode kunnen zijn van vergelijkbare ontwikkelingen in andere Europese landen.
Aan het woord komt stikstofexpert Wim de Vries, hoogleraar aan Wageningen University & Research.

De Vries betwijfelt of de door Nederland gestelde deadline om in 2030 de uitstoot te halveren realistisch is. 'Gezien de erfenis die er ligt, het probleem was in de jaren tachtig immers veel groter dan nu, maakt het niet zoveel uit of we het in zeven, tien of twaalf jaar doen. Het duurt sowieso tientallen jaren voordat de natuur serieus verbetert.'


Voedselproducent

Het laatste woord in het verhaal is van de Zuid-Hollandse melkveehouder Jaap Zegwaard. 'De gemiddelde mens ziet Nederland nu als stikstofvervuiler, terwijl wij ook een voedselproducent zijn. Het lijkt alsof mensen dat zijn vergeten.'

Een boerenvakblad uit het Verenigd Koninkrijk, Farmers Weekly, heeft geconstateerd dat de protesten zich hebben uitgebreid naar andere landen. 'Nu hebben Duitse, Italiaanse, Spaanse en Poolse boeren, als blijk van solidariteit, protesten gelanceerd in wat hard op weg is een EU-brede campagne te worden tegen antilandbouwbeleid', schrijft het vakblad.


Soortgelijk beleid elders

Volgens Farmers Weekly vrezen boeren in andere landen door de Nederlandse stikstofaanpak dat zij de volgende kunnen zijn en dat hun regeringen zullen proberen een soortgelijk klimaatbeleid op te leggen om te voldoen aan de EU-regels. Dit bedreigt volgens hen hun bestaansrecht en verstoort de wereldwijde voedselvoorziening.

Een grootschalig protest als het huidige Nederlandse boerenprotest betekent ook dat er misleiding en framing plaatsvinden en maatschappelijke onrust een weg naar buiten vindt. De polarisatie in de maatschappij wordt er niet minder om, zoals de zaak waarbij een politieagent schoot op een 16-jarige trekkerbestuurder bewees.


Nepnieuws

De aan de EU gelieerde meertalige nieuwszender Euronews publiceerde deze week een video over de boerenprotesten. Daarin gaat het nieuwsmedium ook in op nepnieuws dat de ronde doet over de acties. Als voorbeeld wordt een video genomen waarin demonstranten stevig geweld gebruiken in de richting van politie.

Dit filmpje dook afgelopen tijd in binnen- en buitenland op als zou het van de boerenprotesten zijn, maar in werkelijkheid is het opgenomen bij een coronaprotest in 2020.


Leren van Nederland

In het televisieprogramma Tucker Carlson Tonight van de rechts-conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox wordt gesteld dat de Verenigde Staten veel kunnen leren van wat er nu in Nederland aan de hand is.

Om dat te illustreren, koos het programma ervoor om opiniemaker Eva Vlaardingerbroek, voorheen Forum voor Democratie, de protesten te laten duiden. Zij stelt dat de Nederlandse overheid het land van de boeren steelt, onder het mom van een verzonnen stikstofcrisis. 'Om nieuwe immigranten te kunnen huisvesten. Boeren staan in de weg van The Great Reset die de regering wil', aldus Vlaardingerbroek.

Het valt te bezien of de gemiddelde Nederlandse boer die vecht voor zijn toekomst, er ook op die manier naar kijkt, maar feit is dat de boerenprotesten in ons land de tongen elders ook losmaken. Wat dat betreft is de typering die The Independent gebruikt een treffende. 'Nederlandse boeren zijn verwikkeld in een zomer van onvrede die geen teken van afname vertoont.' Daar lijkt het voorlopig in ieder geval wel op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer