Boeren voeren actie bij aanmeldcentrum asielzoekers Ter Apel

UPDATE: Een honderdtal trekkers heeft zich donderdagmiddag verzameld bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel. De boeren meldden zich daar omdat ze zich 'niet meer welkom voelen', aldus een woordvoerder. Bij deze groep waren ook tientallen boeren uit Duitsland aanwezig, die hun Nederlandse collega's willen steunen. De actie duurde een uur.

Boeren+voeren+actie+bij+aanmeldcentrum+asielzoekers+Ter+Apel
© DIRK HOL

De boeren hadden zich eerder op de dag verzameld op het erf bij een boer in het nabijgelegen Bourtagne. Vervolgens is de groep per trekker naar Ter Apel gegaan. Het is niet de bedoeling dat de boeren het terrein van het aanmeldcentrum op gaan. Ze staan geparkeerd in de berm van een weg die langs het aanmeldcentrum loopt.

Volgens een politiewoordvoerder lijkt de actie tot dusver rustig te verlopen en zijn agenten ter plaatse. Gemeente Westerwolde laat weten op de hoogte te zijn van de onaangekondigde demonstratie en meer informatie af te wachten over wat de demonstranten 'nu willen' en hoelang ze er blijven staan, aldus een woordvoerder. Er vindt overleg plaats over de actie tussen de lokale driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie.


'Vrij overdonderd'

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat mensen bij het aanmeldcentrum 'vrij overdonderd' waren toen de trekkers arriveerden. 'Inmiddels is de sfeer weer rustig', aldus de woordvoerder. De demonstratie heeft volgens het COA tot dusver geen invloed gehad op het aanmeldproces voor mensen die buiten aan het wachten zijn.

De boeren begrijpen dat de situatie in Ter Apel penibel is vanwege de drukte bij het aanmeldcentrum. 'We willen ons dan ook niet daadwerkelijk allemaal aanmelden. We zien het als een ludieke actie, om een statement mee te maken', stelt de boerenwoordvoerder.


Zeventig

Volgens de organisatie rijden ongeveer zeventig trekkers uit Duitsland mee met de groep, onder meer uit Bremen. Tenminste één Duitse boer heeft symbolisch asiel aangevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 'Zij willen ons ook ondersteunen in onze strijd tegen de overheid', aldus de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer