DLV ontwikkelt rekentool calculatie mestverwerking

DLV Advies ontwikkelt in samenwerking met partners in het Nitroman-project een rekentool voor de technische en financiële calculaties bij mestverwerking. Met de tool kunnen bedrijven narekenen of mestverwerking op het bedrijf haalbaar is en zo ja, welke techniek hen het meeste voordeel biedt.

DLV+ontwikkelt+rekentool+calculatie+mestverwerking
© Archieffoto Han Reindsen

Bij mestverwerking kan worden gedacht aan vergisting via een monovergister en een nabewerking van het digestaat door het te scheiden in een dikke en een dunne fractie. Via een stikstofstripper kan uit de dunne fractie ammoniumsulfaat worden geproduceerd, waarmee bij de bemesting stikstofkunstmest kan worden vervangen. De dikke fractie kan op een melkveebedrijf eventueel als boxstrooisel worden ingezet.

Met invoer van een beperkt aantal parameters is vrij snel inzichtelijk of er mogelijkheden zijn voor mestverwerking binnen het bedrijf en wat daarvan het financiële rendement is. De rekentool waarmee valt te berekenen of mestverwerking op het bedrijf haalbaar is en zo ja welke techniek het meeste voordeel biedt, is naar verwachting eind november beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer