Raad van State vernietigt vergunningen failliete Mestverwerking Fryslân

De curator van het inmiddels failliet verklaarde bedrijf Mestverwerking Fryslân in Wâlterswâld staat met lege handen. Hij dacht met twee eerder verleende vergunningen voor vergroting van de mestproductie waarde in handen te hebben voor een nieuwe mestverwerker op de locatie in het Friese Wâlterswâld.

Raad+van+State+vernietigt+vergunningen+failliete+Mestverwerking+Frysl%C3%A2n
© Nieuwe Oogst

De Raad van State heeft dat idee woensdag de grond ingeboord. De vergunningen zijn vernietigd, omdat ze zijn verleend in strijd met het geurbeleid van provincie Friesland. De raad vernietigde in 2020 twee eerder verleende vergunningen voor het mestverwerkingsbedrijf na bezwaren van omwonenden. Daarvoor kwamen twee nieuwe gewijzigde vergunningen voor in de plaats.

Volgens de raad had de provincie daarbij rekening moeten houden met het nieuwe geurbeleid van de provincie. Dat heeft de provincie niet gedaan. De advocaat van de omwonenden verklaarde al eerder dat de provincie met opzet een toetsing van de vergunningaanvragen aan het nieuwe beleid probeerde te voorkomen. 'Die toets overleven de vergunningen niet, omdat het beleid te streng is.'


Nieuwe geurbeleid

De advocaat haalt nu zijn gelijk bij de Raad van State. Ook de raad constateert dat de provincie onder het nieuwe geurbeleid probeerde uit te komen. Maar de juridische redenering die de provincie daarvoor gebruikte, gaat volgens de raad niet op.

Het argument van de provincie dat een toetsing aan het nieuwe beleid wel positief voor de vergunningaanvragen zou uitvallen, is door de raad ook onderuit gehaald. De geurvoorschriften in de vergunning voldoen niet aan de regels in het nieuwe beleid, aldus de raad.


Productievergroting

De provincie is uitgegaan van de feitelijke situatie op het toen nog werkende bedrijf. En in vergelijking daarmee was er bij de productievergroting geen toename van stank. Maar volgens de raad werd er in de praktijk meer stank veroorzaakt dan vergund. Die illegale verhoging van de stank mag volgens de raad niet worden meegenomen bij het verlenen van de nieuwe vergunningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer