Biggen 'Stal van de toekomst' voldoen aan norm ammoniakemissie

De 'Stal van de Toekomst' van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) reduceert bij gespeende biggen de ammoniakuitstoot met 85 procent. Bij vleesvarkens haalt het stalsysteem een ammoniakreductie van 65 procent. Voor beide systemen wordt de aanvraag voor de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav)-lijst nog voor de zomer ingediend.

Biggen+%27Stal+van+de+toekomst%27+voldoen+aan+norm+ammoniakemissie
© Twan Wiermans

Voor het stalconcept met dagontmesting bij de gespeende biggen wordt 85 procent reductie aangevraagd zonder aanvullende maatregelen. Voermaatregelen kunnen daar zorgen voor meer dan 85 procent reductie, geeft Camiel van Houtert van KDV aan. De geurreductie bij dit stalconcept is 50 procent.

Bij vleesvarkens vraagt 'Stal van de Toekomst' erkenning aan voor 65 procent ammoniakreductie en 50 procent geurreductie. Dat is puur op basis van dagontmesting zonder de toepassing van mestkoeling en verdunning, laat Van Houtert weten. De waardes uit de metingen zijn afgezet tegen die van een 'traditionele stal' voor vleesvarkens met een uitstoot van 3 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.

De Natuurbeschermingswet biedt ruimte om via voer- en managementmaatregelen emissies verder te verlagen. 'Dat betekent dat met eiwitverlaging en toevoeging van benzoëzuur de reductie naar minimaal 75 procent kan worden opgeschroefd', aldus Van Houtert. 'Voor veel bedrijven in Nederland is dit voldoende binnen de regelgeving.'


Nageschakelde techniek

Voor de bedrijven in de provincie Brabant die vanaf 2024 85 procent ammoniak moeten reduceren, heeft KDV als oplossing een nageschakelde techniek in ontwikkeling die eenvoudig in bestaande stallen is toe te passen. Van Houtert: 'Door ook de laatste procenten via bronaanpak te vangen, blijft het totaal in aanmerking komen voor de huidige subsidieregelingen.'

De ene geur is de andere geur niet, vervolgt Van Houtert naar aanleiding van de metingen die plaatsvonden. 'De beleving en meting liggen ver uit elkaar. Wij denken dat bij dagontmesting de aard van de geur wezenlijk anders en minder overlastgevend is.' Daarnaast worden stallen met dagontmesting per afdeling geventileerd, waardoor de lucht verspreid en verdund uit de stal komt.

Bij een luchtwasser komt alle lucht met geur op één positie uit de stal en dus ook geconcentreerd op één locatie terecht. Die concentratie zorgt volgens Van Houtert ook voor een andere geurbeleving. 'Stal van de toekomst' is inmiddels betrokken bij een nieuw project over chemische geurmetingen.


Doorontwikkelen

'De aanvraag voor de Rav-erkenning wordt nog voor de zomer ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De uitspraak, de officiële erkenning, wordt dit najaar verwacht. Daarnaast starten in augustus metingen aan een stalconcept voor vleesvarkens met kleinere dichte vloeren. Een variant die vaak voorkomt in bestaande stallen, weet Van Houtert. Ook ligt er een ontwerp klaar voor vrijloopkraamhokken met dagontmesting.

Uit een onderzoek van Wageningen University & Research, waarbij 'Stal van de toekomst' ook was betrokken, blijkt dat de methaanreductie van verse mest uit dagontmesting via monovergisting uitkomt op 95 procent. De stikstof in verse mest is organisch gebonden. Door verse mest te vergisten, komt er minder stikstof op de natuur, in de bodem en in het grondwater, zet Van Houtert uiteen. 'De omstandigheden verbeteren en dat zien wij graag terug in de beoordeling van emissiereductie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer