Ammoniak reduceren op vleeskalverbedrijf blijft lastig

Er zijn brongerichte systemen om de emissie van ammoniak, geur en zelfs methaan op vleeskalverbedrijven te reduceren. Maar een pasklare oplossing met voldoende ammoniakreductie in bestaande stallen is er nog niet.

Ammoniak+reduceren+op+vleeskalverbedrijf+blijft+lastig
© Henk Riswick

Dat stelde projectleider Wil van Hoof van het onderzoeksproject van de kalversector en de provincie Noord-Brabant dinsdag in Wageningen tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw. Hoewel dit onderzoek in juni wordt afgerond, kon hij met indicaties alvast een tipje van de sluier oplichten.

Bij dit onderzoek werd een aantal vloersystemen onderzocht op het kalverbedrijf van de familie Thelosen in Someren. Daarbij werden deze vloeren ook gevalideerd, waardoor ze mogelijk in aanmerking komen voor de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav)-lijst.

Drie systemen lieten interessante reducties zien. Eén met een mestschuif die iedere vier uur de ronde doet, in combinatie met nasproeien. Volgens Van Hoof geeft dit een reductie tussen de 50 en 60 procent. Ook een mestband in combinatie met de groene vlagvloer doet het goed, met een reductie tussen de 35 en 55 procent.

Het lijkt erop dat de methaanproductie uit de mestkelder komt

Wil van Hoof, projectleider

Diezelfde reductie kan worden behaald met het opvangen in een ammoniakarme vloeistof. Volgens Van Hoof is dit niet praktijkrijp, er is geen techniek om de mest uit de vloeistof te krijgen. Andere vloertypen haalden lagere reducties.

Van Hoof is positief over deze reducties. 'Het biedt perspectief. We zitten in de ontwikkelingsfase, het onderzoek loopt vier jaar. Bij verdere aanpassingen is een hogere reductie te realiseren. Dan zijn er systemen waarmee meer dan 50 procent reductie kan worden behaald.'


Twee meststromen

De projectleider ziet ook uitdagingen: 'Bij het scheiden van mest zit je met twee meststromen. De vaste fractie is niet stapelbaar en niet verpompbaar. Het plakkerige product is minder gewild bij vergisters. Dit zou ook op het vleeskalverbedrijf moeten worden verwerkt.'

Verder denkt Van Hoof dat het investeren in een nieuw vloersysteem niet altijd haalbaar is, zeker bij een oudere stal. 'Het is de vraag of de bank wil meewerken.'


Reductie geur en methaan

Uit de proef kwam ook naar voren dat met de systemen een geurreductie van 30 tot 40 procent wordt gehaald en een methaanreductie tot 70 procent.

Van Hoof: 'We dachten altijd dat methaan het gevolg was van pensfermentatie, maar dan zou je nooit die reductie halen. Het lijkt erop dat de methaanproductie bij vleeskalveren veel uit de mestkelder komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer