96 melkveehouders gezocht voor pilot met Lely Sphere

Melkveehouders die de stikstofuitstoot, het stalklimaat en de mestbenutting op hun bedrijf op korte termijn willen aanpakken, kunnen meedoen aan de pilot van FrieslandCampina, Lely en Rabobank. Zij gaan een samenwerking aan voor het plaatsen van 96 Lely Spheres, verspreid over alle Nederlandse provincies.

96+melkveehouders+gezocht+voor+pilot+met+Lely+Sphere
© Johan Wissink

Melkveehouders die mee willen draaien in de pilot kunnen het beste minimaal 120 melkkoeien hebben. Dan werkt de Lely Sphere volgens de leverancier het beste. De samenwerkende partners verwachten dat na de zomer de eerste exemplaren geplaatst kunnen worden. Begin van het nieuwe jaar worden de resultaten van de pilot geëvalueerd om de vervolgstappen te bespreken.

Voor de investering in het systeem biedt Rabobank gunstige leningsvoorwaarden, FrieslandCampina geeft het lid een vergoeding en Lely biedt korting op de installatie. Melkveehouders die geen lid zijn van FrieslandCampina en geen Rabobank-klant zijn, kunnen wel korting krijgen van Lely. Die boeren moeten dan wel met hun eigen melkafnemer of bank onderhandelen over de voorwaarden.


Betere gezondheid

Het voordeel van de Lely Sphere is niet beperkt tot 70 procent ammoniakreductie die officieel is erkend en in de Regeling ammoniak veehouderij (Rav)-lijst is opgenomen. Het systeem scheidt vaste mest en urine. De snelle afvoer van de vaste mest verbetert het klimaat in de stal. De voortdurende reiniging van de vloer zorgt verder voor een betere hygiëne en kan daarmee een betere klauw- en uiergezondheid.De mestgassen onder de vloer worden afgevangen en omgezet naar een stikstofvervanger, waardoor minder kunstmest nodig is. De gescheiden dikke en dunne fracties zijn daarbij efficiënter in te zetten voor precisiebemesting op het land, geeft Lely aan. Zo wordt de mineralenkringloop meer gesloten en neemt het gebruik van kunstmest af.


Drastische stikstofreductie

FrieslandCampina, Rabobank en Lely willen met deze samenwerking de investering in een Lely Sphere toegankelijk maken voor melkveehouders. De drie partijen hopen dat na deze pilot het concept breder wordt toegepast in de sector, zodat een drastische stikstofreductie in melkveehouderij mogelijk wordt.


Daarnaast hopen de partijen dat dit initiatief ook de regionale en landelijke overheid zal aanzetten tot initiatieven om duurzame landbouw via innovatie te stimuleren en daarvoor de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.


Rentekorting en aflossingsvrije periode

'Innovatie is belangrijk voor boeren, om te verduurzamen en om te kunnen blijven boeren. Dit initiatief vormt naast een mooie samenwerking ook een van de oplossingen voor de huidige stikstofproblematiek', geeft Martine Boon als adjunct-directeur Food & Agri van de Rabobank aan. 'Wij leveren daar graag een bijdrage aan, in dit geval met behulp van een rentekorting en een aflossingsvrije periode voor de boer. Zo hebben zij meer financiële ruimte om verder te verduurzamen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer