RIVM: Foute top 100-lijst stikstofuitstoters nergens voor gebruikt

De top 100-lijst van het RIVM met de grootste ammoniakuitstoters die tot tweemaal toe voor veel ophef zorgde, wordt volgens het RIVM nergens voor gebruikt. De lijst is op verzoek opgesteld na Kamervragen. Het instituut betreurt de in de lijst gemaakte fouten.

RIVM%3A+Foute+top+100%2Dlijst+stikstofuitstoters+nergens+voor+gebruikt
© Twan Wiermans

Dat stelde een team van het RIVM woensdagavond tijdens een technische briefing voor de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer. Deze sessie was ingepland nadat de eerste versie van de op verzoek van GroenLinks door het RIVM samengestelde top 100-lijst fouten bleek te bevatten, en ook een gecorrigeerde versie voor onrust zorgde.

'De fout hangt samen met het feit dat dit een specifiek samengestelde lijst is, niet iets wat we regulier produceren. Daar is een menselijke fout gemaakt', zegt Kees van Luijk, hoofd centrum milieukwaliteit bij het RIVM. 'Maar de lijst wordt verder niet gebruikt. Deze staat los van andere toepassingen zoals Aerius.'


Nooit perfect

Het RIVM benadrukt ook dat de top 100-lijst in feite niet veel zegt. Van Luijk: 'Bij NOx is de top 100 goed voor 13 procent van de totale emissie, bij ammoniak is dat 2 procent. De achterliggende vraag is of we met onze metingen en modellen goed zicht hebben op emissies. Er zit veel knowhow achter onze monitoring en dat is een kloppend systeem. Is het perfect? Nee, metingen zijn nooit perfect. En ook een model kent beperkingen.'


SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vroeg om schriftelijke onderbouwing van uitstootgegevens van landbouwbedrijven die vraagtekens oproepen. Hij kreeg echter nul op het rekest. De reden: privacywetgeving. Van Luijk: 'Ik mag deze gegevens niet eens met gemeenten delen. Het illustreert een probleem dat we vaker hebben, het zou helpen als men weet waar we over praten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer