Tarwenotering daalt 20 procent in twee maanden

De economische recessie, het begin van de oogst op het noordelijk halfrond en berichten over een akkoord rond een graancorridor in de Zwarte Zee dragen eraan bij dat de tarweprijzen flink onder druk staan. De Matif in Parijs noteert deze week voor maaltarwe op levering in september ongeveer 340 euro per ton. Dat is bijna 100 euro minder dan twee maanden geleden.

Tarwenotering+daalt+20+procent+in+twee+maanden
© Koos van der Spek

Ook voor tarwe van oogst 2023 worden prijzen betaald onder de 300 euro per ton. Op het hoogtepunt noteerde de Matif in mei nog zo'n 365 euro per ton. Een week geleden was er een opleving op de termijnmarkt, na berichten over aanhoudende droogte en mogelijk tegenvallende opbrengsten in vooral de Europese Unie. Maar de recentste prognosecijfers wijzen op redelijke tarweopbrengsten wereldwijd.

In het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van juli gaat het Amerikaanse landbouwministerie USDA uit van iets hogere theoretische eindvoorraden.


Wereldwijd wordt de voorraad aan tarwe op 30 juni 2023 nu berekend op 267,5 miljoen ton. Dat is 0,7 miljoen ton meer dan de voorspelling in juni, maar volgens USDA is het nog steeds het laagste niveau sinds het seizoen 2016-2017. Voor de beginvoorraad gaan de Amerikaanse analisten voor 1 juli 2022 uit van 280,1 miljoen ton tarwe.

Wereldwijd wordt minder tarwe gebruikt voor veevoer

Voor de Europese Unie, Oekraïne en Argentinië heeft USDA de tarweproducties naar beneden bijgesteld. Daar staat tegenover dat er hogere opbrengsten worden verwacht in de Verenigde Staten, Canada en Rusland. De totale wereldconsumptie van tarwe daalt in de Amerikaanse prognoses met 1,8 miljoen ton. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat wereldwijd minder tarwe wordt gebruikt voor veevoer.


Veilige exportroutes

Vanuit Turkije komen verder deze week positieve berichten over eventuele veilige exportroutes van graan uit Oekraïne. In havens aan de Zwarte Zee zou naar schatting nog zo'n 20 tot 25 miljoen ton graan klaar liggen om verscheept te worden. Door deze berichten is er iets meer zicht op een betere beschikbaarheid van tarwe op de wereldmarkt en dat heeft ook zijn weerslag op de prijsvorming.

Volgens Turkije tekenen delegaties van Rusland en Oekraïne binnenkort een akkoord. Bij dit graanoverleg spelen de Verenigde Naties een belangrijke rol. Uitgangspunt is het opzetten van een coördinatiecentrum om de veiligheid van de scheepsroutes te garanderen. De oorlogvoerende partijen gaan daarvoor gezamenlijk controles uitvoeren in de Oekraïense havens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer