Neerslagtekort loopt op tot meer dan 200 millimeter

Het is uitzonderlijk droog en dat blijft de komende dagen zo, stelt hydroloog Niko Wanders. Er is weinig neerslag op komst, verder zijn er tekorten in het grondwater en de aanvoer van water via de Rijn is op dit moment erg laag.

Neerslagtekort+loopt+op+tot+meer+dan+200+millimeter
© Koos v.d. Spek

Wanders is als hydroloog verbonden aan Universiteit Utrecht. Hij verwacht dat door het hoge waterverbruik vanwege de verwachte hitte de komende periode opnieuw kan zorgen voor watertekorten. Zijn woorden worden bevestigd door de Droogtemonitor van het KNMI.



Daaruit blijkt dat, rekening houdend met de weersverwachting voor de komende twee weken, het neerslagtekort oploopt tot meer dan 200 millimeter. Dat is inmiddels een groter tekort dan het gemiddelde van 5 procent van de droogste jaren in Nederland. Maar wel nog steeds minder dan de twee extreem droge jaren 1976 en 2018. In beide jaren was het neerslagtekort rond half juli al meer dan 250 millimeter.


Droog in Limburg, Zuidwesten en Oosten

Verspreid over Nederland meet het KNMI op dit moment het grootste neerslagtekort in het Zuidwesten, Limburg en in de Achterhoek en Twente. De laatste twee weken is er in Limburg en het oosten van Utrecht nauwelijks nog neerslag gevallen. Vooral in het noordoosten van het land en in Flevoland is de situatie voor wat betreft de vochtvoorziening op dit moment het gunstigst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer