Turkije meldt succes in graanoverleg tussen Oekraïne en Rusland

Militaire delegaties van Oekraïne en Rusland hebben in Istanbul overeenstemming bereikt over veilige exportroutes van Oekraïens graan over zee, zegt gastheer Turkije.

Turkije+meldt+succes+in+graanoverleg+tussen+Oekra%C3%AFne+en+Rusland
© Fotografie Twan Wiermans

Na een nieuwe ontmoeting tussen de delegaties zou volgende week een akkoord moeten worden getekend. De Verenigde Naties (VN) spelen een voorname rol in het overleg. VN-Topman Antonio Guterres spreekt van een 'sprankje hoop'.

De oorlogvoerende partijen gaan gezamenlijk controles uitvoeren in de Oekraïense havens, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Rusland, Oekraïne en de VN zetten een coördinatiecentrum op om de veiligheid van de scheepsroutes te garanderen, aldus defensieminister Hulusi Akar. Hij kondigde al eerder aan dat de export op gang zou komen.


Hoop goede wil nodig

Guterres zei in New York tegen journalisten dat de uitkomst een 'belangrijke en substantiële stap' is. Hij waarschuwde echter ook dat bij beide partijen een hoop goede wil nodig is om tot een akkoord te komen. 'We hebben nog een lange weg te gaan', aldus de topman.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei woensdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap dat inderdaad serieuze inspanningen worden verricht om de wereldmarkt weer van voedsel te voorzien en dat iets van vooruitgang is geboekt. Hij zei de komende dagen met Guterres te zullen overleggen over de details.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Het was de eerste keer sinds eind maart dat de partijen elkaar in persoon ontmoetten. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zei dat Rusland voorstellen heeft gedaan voor een snelle praktische oplossing, zonder verder in details te treden, schreef het Russische staatspersbureau TASS.


Voedselschaarste elders in de wereld

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor zeker een derde van de wereldproductie van tarwe. De export van Oekraïens graan wordt verhinderd door de oorlog in dat land en dat leidt tot voedselschaarste elders in de wereld. In Oekraïense havens ligt naar schatting 20 tot 25 miljoen ton graan geblokkeerd. De Turkse president Erdogan spant zich al geruime tijd in om veilige vaarroutes te regelen voor vrachtschepen door de Zee van Azov en de Zwarte Zee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer